Omega-3 rasvhapped kaitsevad rakke vananemise eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USA teadlaste sõnul kaitseb omega-3 rasvhapete rikas toit inimese rakke vananemise eest, mis võib selgitada, miks on kalaõli südamerabanduse järel nii kasulik.


«Kardioloogid on kaua aega teadnud, et omega-3 rasvhapete rikas kalaõli tundub olevat koronaarse südamehaigusega patsientidele kasulik,» ütles uurimust läbi viinud dr. Ramin Farzaneh-Far San Francisco California ülikoolist

Reutersile

.


«Terve hulk viimase 20 aasta jooksul läbi viidud uurimusi on näidanud, et pärast südamerabandust sissevõetav kalaõli või seda sisaldavad toidulisandid vähendavad korduva südamerabanduse või koronaarsesse südamehaigusesse suremise riski,» lisas ta. Samas ei olnud siiani selge, miks on kalaõli nii kasulik.

Kõnealuses uurimuses otsustasid teadlased vaadelda, kuidas kalaõlis sisalduvad omega-3 rasvhapped südame kasuks töötavad. Nad keskendusid DNAd kandvate kromosoomide otstes kaitsva struktuuri moodustavate telomeeride pikkusele. Telomeeride kulumine või lühenemine võib viia enneaegse vananemise ja vähini.

Farzaneh-Far ja tema kolleegid mõõtsid 608 südamerabanduse saanud patsiendi vererakkude telomeeride pikkust, et näha, kas omega-3 rasvhapete taseme ja telomeeride pikkuse muutumise vahel on mingi seos.

«Me leidsime väga selge seose, et omega-3 rasvhapete tõus veres tõi kaasa bioloogilise vananemise aeglustumise,» märkis Farzaneh-Far. Madalama omega-3 rasvhapete tasemega patsientidel olid lühemad telomeerid ja vastupidi.

Patsientidele ei antud uurimuse ajal toidulisandeid ning teadlased ei küsinud ka nende toitumisharjumuste kohta, seega pole konkreetne seos kalaõliga kindel. Samas on kalaõli esmaseks omega-3 rasvhapete allikaks, kuid viimaseid leidub ka kreeka pähklites, linaseemneõlis ja lehistes köögiviljades.

Siiski annavad uurimistulemused bioloogilise selgituse selle kohta, miks on kalaõlist südamehaigustega patsientidel palju kasu.

Farzaneh-Fari sõnul võivad omega-3 rasvahepped takistada oksüdatiivse stressi ehk rakke kahjustava keemilise reaktsiooni teket, mis võib lühendada telomeere. Võimalik on ka see, et kalaõli suurendab telomeraasi ehk lühenenud telomeere pikendava ja parandava ensüümi tootmist. Mõlemad mehhanismid vajavad tema sõnul veel tõestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles