E-sigarettide ohutus seati kahtluse alla

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja seadis oma elu ohtu kahel korral järjest.
Suitsetaja seadis oma elu ohtu kahel korral järjest. Foto: Reuters / Scanpix.

Kreeka teadlased hoiatavad ajakirjas British Medical Journal, et elektroonilise sigarettide ohutuse kohta on vaatamata nende populaarsuse kasvule murettekitavalt vähe tõendeid.


E-sigarettide müüjad kiidavad neid tervisliku alternatiivina päris suitsudele, sest nikotiini saab sisse tõmmata ilma tõrva, tubaka või süsinikdioksiidita, kirjutab

BBC

.

Artikli autorid hoiatavad, et inimesed peaksid lõpetama e-sigarettide kasutamise, kuni käimasolvad ohutusuuringud saavad järgmise aasta jooksul valmis.

Kreeka teadlased Andreas Flouris ja Dimitris Oikonomou ütlesid, et e-sigarettide ohutuse kohta on seni olnud kolm suuremat aruannet - üks neist USAst, üks Kreeka uurimisinstituudist ja üks Uus-Meremaa erafirmalt.

USA Toidu- ja Ravimiameti (FDA) aruanne väljendas muret pärast avastust, et erinevate tootjate e-sigaretid eraldavad ühe mahviga märkimisväärselt erinevas koguses nikotiini. Samuti leidis FDA e-sigarettidest võimsate vähkitekitavate kemikaalide jääke.

Kreeka instituut Demokritos võttis toote kohta neutraalse seisukoha ega leidnud mingeid tõendeid keemilise saastatuse kohta.

Erafirma Health New Zealand ei leidnud toodetest vähkitekitavaid kemikaale, kuid tegi järelduse, et üldiselt peaks e-sigarettide puhul arvestama samade terviseriskidega, mis kaasnevad tavaliste sigarettide suitsetamisega.

Aruandeid vaadelnud teadlased ütlesid ajakirjale British Medical Journal, et napp tõestusmaterjal viitab erinevate toksiliste ja kartsinogeensete koostisainete olemasolule e-sigarettides, ehkki palju väiksemas koguses kui traditsioonilistes sigarettides.

Eesti tubakaekspert Andrus Lipand on varem Tarbija24.ee’le öelnud, et e-sigareti jõulisel turuletulekus peitub mitmeid ohtusid, sest juba on müügile tulnud sinna sobivad nikotiinikapslid, mis on tervistkahjustavad.

«Eesti seadused ütlevad, et ravimiamet peab neid kapsleid ravimiks ning seetõttu saab turustada ainult e-sigaretti, mis ei sisalda nikotiini. Mul tekib küsimus, mis asi see siis on? Kas see on ahvatlus noortele suitsetamiseks, sest see on tehtud nii kättesaadavaks - praegu saab sellise vidina kätte vaid 117 krooniga järelmaksuga, ehkki tegelikult maksab see üle tuhande krooni,» jätkas tubakaekspert.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles