Euroopa ravimiamet peab kõhnumistablette südamele ohtlikuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibutramiini sisaldavad kõhnumisravimid võivad tekitada südame-veresoonkonna haigusi. Pildil Reductili tabletid.
Sibutramiini sisaldavad kõhnumisravimid võivad tekitada südame-veresoonkonna haigusi. Pildil Reductili tabletid. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa ravimiamet soovitab peatada kõikide sibutramiini sisaldavate kaalualandavate ravimite müügiloa, sest need võivad tekitada südame-veresoonkonna vaegusi.

Eestis on müügil neli sibutramiini sisaldavat preparaati: Lindaxa, Reductil, Sibutramine Teva ja Sibutril, mida kasutab iga päev ligi 2500 inimest. Samas ei ole meie ravimiametile veel tänini tulnud teateid, et mõnel kasutajal oleks nende tarvitamisest tekkinud südameprobleeme.

Sellest hoolimata arvavad Euroopa eksperdid, et nende ravimite tarvitamine võib tuua rohkem kahju kui kasu ja soovitavad arstidel nende väljakirjutamise lõpetada. Inimesed, kes eelloetletud ravimeid tarvitavad, peaksid edasist ravi oma arstiga tõsiselt arutama. Kui on soovi ravi koheselt katkestada, siis võib ka seda teha, seisis Euroopa ravimiameti teates.

Euroopa ravimiameti inimravimite komitee võttis kõhnumistabletid luubi alla pärast pea 10 000 patsiendi seas tehtud uuringut, millest selgus, et sibutramiin tõstab südame-veresoonkonna haiguste riski. Lisaks leidis komitee, et sibutramiinil on võrreldes platseeboga enamasti ainult mõõdukas kaalu alandav toime. Seega ei kaalu selle mõju üles kaasnevaid riske.

Sibutramiini sisaldavaid ravimeid on seni tarvitatud abistava vahendina kaalualandamise programmis rasvtõve või ülekaaluga patsientidel, kellel esinevad ka teised rasvumisega seotud riskifaktorid nagu teise tüübi diabeet või ainevahetushäire düslipideemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles