Vähene liikumine ähvardab lapsi rahhiidiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed veedavad liiga palju aega nelja seina vahel ning liiguvad vähe.
Lapsed veedavad liiga palju aega nelja seina vahel ning liiguvad vähe. Foto: Caro / Scanpix

Briti arstid hoiatavad, et praeguste laste elustiil võib soodustada rahhiidi teket.


Viktoriaanliku Inglismaa nuhtluseks olnud haiguse naasmise põhjuseks peetakse kehva toitumist ja vähest õues viibimist, mis viib D-vitamiini puuduseni, kirjutab Daily Mail.

Portaali Inimene.ee järgi on rahhiit luu ainevahetushaigus, mille põhjuseks on kas D-vitamiini puudus, D-vitamiini ainevahetushäire või kaltsiumi ja fosfori puudus.

Päikesevalguse puudus langetab D-vitamiini taset, suurendades rahhiiti haigestumise riski. Arstide sõnul ei tarbi lapsed enam ka rikkalikuks vitamiiniallikaks olevat kalamaksaõli, vähemalt mitte sellistes kogustes nagu viiskümmend aastat tagasi.

Lapsed veedavad rohkem aega toas arvutimänge mängides, mistõttu on nende õueaktiivsus eelmiste põlvkondadega võrreldes tunduvalt vähenenud.

Mõne briti meditsiiniprofessori arvates tuleks hakata lisama D-vitamiini piimale ja ka teistele toiduainetele - nagu tehti Teise maailmasõja ajal - et kindlustada lastele vajalik vitamiinikogus.

Endokrinoloogia professori Simon Pearce'i hinnangul on viimane aeg muutusteks, sest D-vitamiini tase laste organismis on madalam kui kunagi varem.

D-vitamiini on nimetatud ka päikesevitamiiniks, kuna see moodustub nahas päikesekiirguse toimel. Selleks, et lapsed vajaliku koguse päikesevalgust kätte saaksid, peavad nad viibima õues, sest läbi klaasi see ei mõju.

Teadaolevalt kannatavad ka pooled Suurbritannia täiskasvanud D-vitamiini puuduse all, seda eelkõige talvisel ja kevadisel perioodil.

***

Terviseportaal Inimene.ee soovitab rahhiidi vältimiseks süüa kalatooteid, sealhulgas kalamaksaõli, ning piima ja piimatooteid, mis on tähtsaks kaltsiumiallikaks. Luustiku tugevust mõjutavad ka liikumine ja perekondlikud eripärad ehk geneetilised faktorid.

Eelistama peaks magedamat toitu ja vältima kohvi, sest nii sool kui kofeiin viivad kaltsiumi organismist välja. Kuna luustiku formeerumine kestab umbes 20. eluaastani, on oluline piisavalt kaltsiumi- ja D-vitamiinirikast toitu tarbida kogu lapsepõlve vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles