Uuring kinnitas peavalude seost ilmaga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmane ilm võib lastel peavalu tekitada.
Vihmane ilm võib lastel peavalu tekitada. Foto: Christopher Peterson/Christopher Peterson/BuzzFoto.com
Paljud krooniliste peavalude käes kannatavad inimesed süüdistavad oma tervisehädas ilmastikutingimusi ning värske uuring näitab, et neil võib õigus olla.

Uuringus osales 25 migreeni või krooniliste pingepeavalude käes kannatavat last ja noorukit, kirjutab Reuters.

Leiti, et vihmastel ja kõrgema õhuniiskusega päevadel muutusid osalejate sümptomid intensiivsemaks ning neil esines peavalu ligi kolm korda suurema tõenäosusega kui kuivematel ja madalama õhuniiskusega päevadel.

USAs Kansases asuva Mercy lastehaigla korraldatud uuring kestis kaks nädalat ning lastel paluti selle raames oma sümptomeid jooksvalt kaasaskantavasse seadmesse salvestada.

Selgus, et vihmastel päevadel esines osalejatel peavalu 59 protsendilise tõenäosusega, kuivema ilmaga oli sama näitaja aga 21 protsenti.

Ka kõrge õhuniiskus kasvatas sümptomite esinemise tõenäosust 58 protsendile, samas kui madalama õhuniiskuse puhul oli see 22 protsenti.

See, miks õhuniiskuse tõus ja vihmane ilm mõnedel lastel peavalusid tekitavad, pole uurijate sõnul veel selge.

Üks varasem uuring, milles osales 7000 patsienti, näitas, et peavalusid esines rohkem siis, kui õhutemperatuur tõusis või õhurõhk langes, kuid käesoleva uuringu tulemused ei anna alust neid näitajaid peavalude esinemisega seostada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles