Külmad ilmad hoiavad kodus vaid haigeid lapsi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neid Tallinna lauluväljaku nõlval kelgutavad lapsi talvekülmad ja lumi juba ei hirmuta.
Neid Tallinna lauluväljaku nõlval kelgutavad lapsi talvekülmad ja lumi juba ei hirmuta. Foto: Priit Simson

Krõbe talv võib lapsevanema mõtlema panna, kas võsukesel tasub nii külmaga välja minna. Lastearst Ülle Uustalu sõnul võib natukeseks alati välja minna, mööndusega, et haige laps peaks kodus olema.



Tallinna lastehaigla vastuvõtuosakonna arsti Uustalu sõnul ei tasu külma ilma karta. «Küsimus on ju selles, et me ei pea lapsele šokki tekitama, et nüüd oleme sama kaua väljas kui –5 kraadiga. Inimesed harjuvad ära selle suure külmaga, samamoodi nagu soojema ilmaga,» rääkis ta.



«Kui on tuul ja külm, siis peab olema kindlasti soojem riietus. Kui on väga külm, siis tuleb kindlasti alustuseks vähem aega väljas olla ja soojemalt riidesse panna,» lisas arst. «Lapsel ja vanemal peab mõlemal mugav olema, vägisi ei saa midagi teha.»



Haige lapse puhul on aga olukord hoopis teine. «Kindlasti ei tohiks õue viia haiget last või alles paranenud last. Kohe esimesel palavikujärgsel päeval ei tohiks ta välja minna,» selgitas Uustalu.



Tohtri sõnul mõjub ka tavalise nohu ja köha korral krõbeda külmaga õue minek halvasti. Sooja ja külma vaheldus ägestab lapse haigust. «Külm kuiv õhk teeb selle asja kohe ägedamaks, seda ma küll ei soovita,» ütles arst.



Kui aga pisema lapsega õue minna, tuleks Uustalu sõnul teda hoolsasti jälgida. «Kui külm on väga tõsine, tekivad nahale valged külmavõetud laigud,» märkis ta.



«Teiseks muutub laps virilaks ja väsib ära, ning kolmandaks, ta ikkagi ju ütleb, et tal on külm,» selgitas Uustalu. Lapse naha kaitsmiseks soovitab lastearst näole veevaba rasvast kreemi määrida.



Väikesele lapsele on kõige külmem koht kelgu peal paigal istudes.



«Ennem juba 20 külmakraadiga aktiivselt tegutseda, siis on kindlasti parem,» rääkis Uustalu. «Last peab korralikult jälgima, aga pikale retkele ei tasuks minna.»



Veel ei soovita tohter imikut 10–15-kraadise pakasega õue järelevalveta magama jätta. «Tema jaoks on seda võib-olla palju ning ta ei anna ju ka kuidagi märku,» rääkis arst.



Põhikooli laste jälgimine on kindlasti keerulisem, kuna siis ei pruugi laps enam vanemate soovitusi riietumise osas kuulata ning võidakse selga panna ka sellised riided, mis selja paljaks jätavad.



Uustalu soovitas kelgutama või suusatama minevale lapsele kindlasti meelde tuletada, et ta õigel ajal koju jõuaks – enne, kui tagasiteel külm ta ära võtab.  «Just bussi oodates võib-olla külmab laps kõige rohkem ära,» rääkis arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles