Internetis kaubeldakse võltsitud kõhnumisravimiga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment kõhnumisravimit Alli tutvustavalt veebilehelt.
Fragment kõhnumisravimit Alli tutvustavalt veebilehelt. Foto: Tarbija24

Meilgi müüdavatest kaalualandamise tablettidest Alli on internetis ringlemas võltsingud, hoiatab ravimiamet.

Võltsinguid saab siiski teatud tunnuste järgi ehtsast ravimist eristada. Esiteks pole võltsingu pakendile trükitud seerianumbrit, teiseks sisaldavad võltsingu kapslid terakeste asemel pulbrit ning kolmandaks on kõlblikkusaeg teistmoodi märgitud (ehtsal ravimil «EXP: 05/12», võltsingul EXP: 06152012).

Võltsitud Alli kapslid avastati USAs ja need sisaldasid teist toimeainet, sibutramiini. Seda kasutatakse küll sama moodi kehakaalu alandamiseks, kuid kõik sibutramiini sisaldavad ravimid on Eestis retseptiravimid ja neid tohib tarvitada vaid arsti järelevalve all.

Lisaks soovitas Euroopa ravimiamet hiljuti sibutramiini sisaldavate ravimite müügiload peatada ning nende preparaatide tarvitamine lõpetada. Põhjuseks oli hiljuti avaldatud uuring, millest selgus, et sibutramiin võib oluliselt tõsta südame-veresoonkonna haiguste riski.

Kuigi Alli kapslite võltsinguid pole seni väljaspool Ühendriike leitud, on võimalik, et need on läbi interneti sattunud ka teistesse riikidesse.

«Kuna kaalulangetamine on paljudele inimestele delikaatseks probleemiks ja tegemist on käsimüügiravimiga, võib tekkida huvi selle preparaadi tellimise vastu ka internetist,» märkis Eesti ravimiamet oma teates.

Lisaks juhtis amet tähelepanu sellele, et seaduse järgi on ravimite postimüük ja interneti teel tellitud ravimite kättetoimetamine posti teel või kullerpostiga keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles