Foolhape on raseduse eel ja ajal väga oluline

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus
Rasedus Foto: AFP / Scanpix

Raseduse ajal soovitatakse naisel tarvitada foolhapet, sest foolhappe vaeguse tõttu võib esineda raseduskomplikatsioone ning laps võib suurema tõenäosusega sündida suulaelõhe või seljaajusongaga.


Samas võib foolhappepuudus olla üheks põhjuseks, miks naine ei jää rasedaks, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

.

Äsja Tartu ülikoolis kaitstud doktoritöö ühe osana uuris Signe Altmäe foolhappe ainevahetuses osalevate geenivariantide mõju sellele, kas ja kui hästi õnnestub viljatul naisel kehavälisel viljastamisel rasestuda.

Raseduse ajal võib emal foolhappe ehk vitamiin B-9 puudus kaasa tuua selle, et sünnib väärarenguga laps.

Altmäe uurimus näitab, et foolhapet peaks tarvitama iga naine, kel lapsesaamine kavas ning sellega peaks alustama juba enne rasestumist.

Foolhapet leidub rohkem rohelistes köögiviljades, eeskätt petersellis, spinatis ja lehtsalatis, aga ka teraviljatoodetes, näiteks leivas. Kõige kiiremini saab foolhappepuudust leevendada pärmi söömisega.

Foolhape mängib organismis olulist rolli nukleiinhapete ja valkude sünteesis. Kui foolhapet on puudu, siis tõuseb omakorda aminohappe homotsüsteiini tase. Viimane omakorda on seotud paljude terviseprobleemidega, eeskätt kõrgenenud südamehaiguste riskiga.

Rootsis Karolinska instituudis läbi viidud uurimuses olid Altmäe katsealusteks naised, kel ei õnnestunud kuidagi rasestuda. Pealtnäha oli kõik korras, kuid ka kehaväline viljastumine ei olnud andnud soovitud tulemust.

Analüüs tõi välja selged geenivariandid, mis foolhappe ainevahetust mõjutades olid takistuseks naise rasestumisel. Piisavalt foolhapet manustades oleks võimalik nende geenivariantide negatiivsest toimest pääseda.

Signe Altmäe doktoritööd saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles