USA eksperdid on piimatalumatuse suhtes skeptilised

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim külmkapis.
Piim külmkapis. Foto: AFP / Scanpix

Paljud inimesed väldivad väidetava laktoositalumatuse tõttu piimatooteid, kuid ekspertide sõnul pole selge ei see, kas nad peaksid piimatooteid täielikult vältima, ega ka see, kas nad kahjustavad seda tehes oma tervist, kirjutab

BBC

.


Mitte keegi pole kunagi teinud uurimust, mis näitaks, kui paljudel inimestel on tegelikult laktoositalumatus, mis teeb nende jaoks raskeks või võimatuks piima, juustu või jogurti seedimise, ütlesid eksperdid USAs toimunud konverentsil.

Dr. Frederick Suchy New Yorgi Mt. Sinai meditsiinikoolist märkis, et kuigi piimatooteid vältivate inimeste puhul tuntakse muret selle pärast, et nad jäävad ilma kaltsiumist ja D-vitamiinist, mis võib tugevada nende luid, alandada vererõhku ja võib-olla isegi ennetada mõne vähkkasvaja teket, ei ole selle kõige kohta tõestust.

Samuti ütles dr. Suchy, et kui turul on uusi piimatooteid, mis peaks võimaldama laktoositalumatusega inimestel tarbida neid ilma puhitustunde, krampide, kõhulahtisuse ja teiste haigusnähtudeta, pole neidki keegi uurinud.

Piimatalumatuse teemalise konverentsil jäi lõpuks kõlama arvamus, et kuigi piimatooted on suurepäraseks kaltsiumi, D-vitamiini, valgu, magneesiumi, kaaliumi, riboflaviini ja teiste toitainete allikaks, on need samad toitained eraldi olemas teistes toiduainetes, toitainetega rikastatud toiduainetes ja toidulisandites.

Samuti ei pruugi inimestel, kes arvavad, et nad peavad vältima kõiki piimatooteid, selle järgi tegelikult vajadust olla.

«Olemasolevad tõendid viitavad sellele, et täiskasvanud ja noorukid, kel on diagnoositud laktoosi kehv imendumine, võiksid sisse võtta vähemalt 12 grammi laktoosi (mis on võrdne ühes kruusis piimas või topsis jogurtis sisalduva laktoosikogusega) täiesti ilma mingisuguste sümptomiteta või väheste sümptomitega,» seisis ekspertide aruandes.

Samuti on aruandes märgitud, et kuigi levinud uskumuse kohaselt viib piimatoodete piiratud tarbimisega seotud vähene D-vitamiini ja kaltsiumi tarbimine kehva terviseni, eriti seoses luutiheduse ja luumurdude riskiga, on vähe andmeid laktoositalumatusega ja piimatooteid vältivate inimeste luude tervisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles