Viis faktorit, mis tõstavad psoriaasihaigel liigesepõletiku riski

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgumandlid ja hambajuure alused peavad psoriaasihaigel olema kindlasti saneeritud, kuna streptokokk-infektsioonid tõstavad psoriaatilise artriidi tekkimise riski.
Kurgumandlid ja hambajuure alused peavad psoriaasihaigel olema kindlasti saneeritud, kuna streptokokk-infektsioonid tõstavad psoriaatilise artriidi tekkimise riski. Foto: Margus Ansu

Pärna kliiniku reumatoloog Ivo Valter tõstis esile viis peamist riskifaktorit, mille vältimisega saab psoriaasihaige ise oma liigesepõletikku oluliselt leevendada.

Üks kindel riskifaktor on suitsetamine. On väga vähe asju, mida päriliku haigusega inimene ise saab oma eluga ette võtta, mis nii silmatorkavalt tema tervist parandaks. Suitsetamine on nii naha- kui ka liigesehaiguse puhul kõva riskifaktor ja selle mahajätmine on oluline,» rõhutas reumatoloog.

Teine samalaadne riskifaktor on alkoholi tarvitamine, mis arsti hinnangul hakkab juba vähenemise märke näitama ja pole enam nõnda suur murekoht.

Kolmandana on psoriaasihaigel oluline jälgida kehakaalu – suur rasvaprotsent aitab samuti liigesepõletiku tekkimisele kaasa.

Neljas faktor on streptokokk-infektsioonid, mis tähendab infektsioone kurgumandlites või hambajuure alustes. «Need kohad peavad haigetel kindlasti olema saneeritud,» rõhutas arst.

Viimase, viienda mõjutajana tõi Valter välja psoriaatilise artriidi puhul ka stressi. «Inimesed võiksid rohkem aduda, et meie närvipingel ja reumaatiliste haiguste tekkimisel on olemas otsene seos,» märkis ta. Reumatoloogi hinnangul on praegusel ajal moodne end n-ö ribadeks tõmmelda. «Need haiged paratamatult peavad hakkama tegema teatud valikuid, et tervist säästa,» ütles arst.

Psoriaas esineb Eestis hinnanguliselt 3 protsendil elanikkonnast, kellest omakorda pea iga kolmas haigestub liigesepõletikku ehk psoriaatilisse artriiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles