Raske liigesepõletiku ravi läheb aastas maksma 20 000 eurot

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reumatoloog Ivo Valter annab lootust, et raskekujulise psoriaatilise artriidi haigeid päästev uus ravim pole enam kaugel.
Reumatoloog Ivo Valter annab lootust, et raskekujulise psoriaatilise artriidi haigeid päästev uus ravim pole enam kaugel. Foto: Toomas Tatar

Pea igal kolmas psoriaasihaige põeb liigesepõletikku ehk psoriaatilist artriiti, mille kõige raskema vormi ravimine bioloogiliste preparaatidega läheb aastas maksma 20 000 eurot.

Kroonilise psoriaatilise artriidi ravi määrab see, kui äge on haigus. «Suurem osa haigeid on meil õnneks sellised, kellel liigesed valutavad ja on natuke turses, aga nad saavad ikkagi edasi toimetada,» märkis Pärna kliiniku reumatoloog Ivo Valter.

Väiksema liigesepõletiku korral kasutatakse mittesteroidseid põletiku- ja valuvastaseid ravimeid (ibuprofeen, diclofenac), 60 aastat tagasi peamiselt aspiriini.

«Aspiriini praegu selle toksilisuse tõttu liigesevalu raviks enam ei kasutata,» lausus arst. Seega peamine osa haigetest võtab korra või kaks nädalas näiteks ibuprofeeni ja saabki hakkama.

Mõned psoriaatilise artriidi haiged saavad leevendust ka päikesest. «Mul on patsiente, kes talvel elavadki Hispaanias või kolivad vähemalt mingil perioodil ära,» tõdes Valter.

Mõõdukama põletiku vastu aitavad igapäevaselt baasravimid, mis mõjutavad imuunvastust, aidates organismil veel tundmatute antikehadega hakkama saada. «Baasravimid proovivad ebaõiget põletikku liigestes maha rahustada – see on kasulikum ravimeetod kui lihtsalt põletikuvastaste rohtudega sümptomeid maha võtta,» selgitas reumatoloog.

«Osal haigetel on haigus väga karm. Sellel väikesel grupil lõpeb haigus invaliidistumise ja töövõime kaotamisega,» ütles Valter. Nendel, umbes protsendil psoriaatilise artriidi haigetest, kasutatakse uue põlvkonna bioloogilisi ravimeid.

«Tänu meditsiini arengule viimastel kümnenditel suudetakse uute bioloogiliste ravimitega juba väga täpselt põletikumehhanisme läbi lõigata. Me ei oska veel ravida, kuid suudame põletiku ära võtta,» kirjeldas arst.

Kui baasravimitele kulub psoriaatilise artriidi haigel aastas umbes 100–200 eurot, siis bioloogilise ravi hind küündib 20 000 euroni. Nõnda kallist ravi, mida saab Pärna kliinikus paarkümmend inimest, kompenseerib haigekassa. «Tegelikult on meie riik päris tubli, arvestades, kui palju meil raha on ja kust me tuleme,» sõnas Valter.

Praegu käivad Pärna kliinikus teaduslikud uurimistööd juba järgmiste spetsiifiliselt psoriaatilisele artriidile sobivate bioloogiliste ravimite väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles