Igemehaiguse ravimata jätmine võib viia enneaegse sünnituseni

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USAs tehtud uurimuse järgi vähendab igemehaiguse edukas väljaravimine lapseootel naise puhul oluliselt enneaegse sünnituse riski.


Neid, kellel igemehaigust välja ei ravitud, ohustas teistest kolm korda suurem risk tuua laps ilmale enne 35. rasedusnädalat, kirjutab

BBC

.

Arstid on varem teinud kindlaks, et tõsised igemehaigused suurendavad kahe sünnitustegevuse esilekutsumise eest vastutava aine tootmist organismis.

Pennsylvania ülikooli teadlased vaatlesid oma uurimuses naisi, kelle rasedus oli 6. ja 20. nädala vahemikus. Kõikidel vaatlusalustel oli igemehaigus, mille vastu nad said ka ravi ning kolmandikul juhtudest oli ravi tulemuslik.

Teadlased leidsid tugeva seose õnnestunud igemehaiguse ravi ja õigeaegse sünnituse vahel.

Suurbritannia ekspertide kriitika kohaselt oli tegemist väiksemahulise uurimusega ning seega tuleks teemat põhjalikumalt käsitleda. Professor Iain Chapple Birminghami hambakoolist ütles, et uurimistulemused võivad peegeldada käitumuslikke erinevusi edukalt ravitud naiste grupi ja edutult ravitud naiste grupi vahel - erinevusteks võib olla kehvem toitumine, suitsetamine, alkoholitarbimine või palju muudki.

Samas märkis dr Nigel Carter Briti hambatervise ühingust, et antud uurimus pakub järjekordselt tõestusmaterjali igemehaiguste ja enneaegse sünnituse vahelisest seosest. «See on taas tugev tõend selle kohta, et lapseootel naised peaksid hoolitsema oma hammaste tervise eest ning saama raseduse ajal õiget ravi, et vähendada nii palju kui võimalik enneaegse sünnituse riski,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles