Aktiivsus- ja tähelepanuhäire ravimid kantakse soodusarstimite loetellu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marina Puškar

1. aprillist jõustuva määrusega plaanitakse soodustus anda aktiivsus- ja tähelepanuhäire ravimitele. Eeldatavalt tähendab see haigekassa ravimihüvitiste täiendavat kulu kuni 5 miljonit krooni aastas, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.


Seaduseelnõu näeb ette aktiivsus- ja tähelepanuhäire lisamist haiguste loetellu, mille ravimiseks või kergendamiseks mõeldud ravimile kehtib piirhinna või hinnakokkuleppe olemasolu korral 100- või 75-protsendiline soodustus. 

Eestis on aktiivsus- ja tähelepanuhäire diagnoositud ligikaudu 3000 lapsel. Haiguse raviks rakendatakse psühholoogilisi ja sotsiaalseid meetmeid, teatud rasketel juhtudel ka farmakoteraapiat.

Farmakoteraapiaks on Eestis kasutusel metüülfenidaat ja atomoksetiin, mille puhul on tõendatud olulist efektiivsust toimetuleku ja õpivõime parandamisel.

Arvestades, et hinnanguliselt kuni 500 patsienti vajab ravimi kasutuselevõttu, võib esmavaliku ravimi (metüülfenidaadi) soodustamisest eeldada haigekassa ravimihüvitiste täiendavat kulu kuni 5 miljonit krooni aastas.

Ravimi maksumus kahekuulise ravi korral on sõltuvalt annusest ligikaudu 1500-2100 krooni, mille puhul jääb ravimi kättesaadavus soodustuse puudumiseta kaheldavaks, seisab eelnõus. Määrus  jõustub 1. aprillil 2010. a.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles