Transrasvad võivad soodustada endometrioosi teket

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul võib transrasvade tarbimine soodustada naistel viljatust põhjustava endometrioosi teket - selle seisundi puhul paikneb emakaõõnt vooderdava limaskesta ehk endomeetriumi taoline kude kolletena väljaspool emakat.


Enam kui 70 000 ameeriklannat hõlmanud uurimus näitas, et neid, kes said toiduga kõige enam omega-3 rasvhappeid, ohustas 22 protsenti väiksem endometrioosi haigestumise risk kui kõige vähem neid kasulikke rasvhappeid saanud naisi, kirjutab

Reuters

.

Naisi, kes said toidust kõige rohkem transrasvhappeid, ohustas aga võrreldes kõige vähem transrasvhappeid saanud naistega tervelt 48 protsenti suurem haigestumise risk.

«Me teame, et transrasvad suurendavad organismis paljude põletikuliste markerite taset ja need on põletikulised faktorid, mida on seostatud endometrioosi tekke ja ägenemisega,» märkis uurimuse juhtivautor dr. Stacey Missmer Brighami naistehaiglaste ja Harvardi meditsiinikoolist.
Missmeri sõnul suurendab endometrioosi riski tõenäoliselt krooniline põletikuline reaktsioon transrasvadele.

Samas rõhutas ta, et tegemist on esmakordse uurimusega, kust selline seos on ilmnenud, ning seetõttu on tulemuse kinnitamiseks vaja asja rohkem uurida.

Kõnealuses uurimuses said vaatlusalused naised suurema osa omega-3 rasvhapetest salatikastmest, tuunikalast, lõhest või makrellist. Headeks omega-3 rasvhapete allikateks olid ka kreeka pähklid ja linaseemned. Omega-3 rasvhapped vähendavad muu seas ka südamehaiguste riski.

Transrasvhapete peamisteks allikateks oli vaatlusaluste puhul söögikohtade praetud toidud, margariin ja kreekerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles