Uued kontaktläätsed toimetavad silma vajalikud ravimid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

E-vitamiiniga varustatud kontaktläätsesid saaks kasutada glaukoomi ja katarakti vastaste ravimite silma toimetamiseks, samuti kergemate probleemide - näiteks silmade kuivuse, põletiku või bakterinakkuste leevendamiseks.


Florida ülikooli teadlase Anuj Chauhani sõnul on silmatilkade probleemiks see, et sarvkestani, kus ravim mõjuma peaks, jõuab tegelikult vaid üks kuni viis protsenti sellest, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator.

Silmahaiguste, näiteks glaukoomi korral, on aga vaja silmatilku panna mitu korda päevas ning läätsede pidev silmast eemaldamine võib olla ebamugav.

Kontaktläätsede kasutamine ravimi tõhusamaks silma viimiseks pole uus idee. Tänapäevaste ravimiläätsede probleemiks on aga see, et ravim tuleb läätse küljest ära väga kiiresti, juba umbes tunni jooksul pärast läätse silma panemist, selgitas Chauhan.

Uute läätsede puhul on see probleem lahendatud E-vitamiini kasutuselevõtuga. Vitamiin moodustab keemilise müüri, mis takistab ravimil läätsest kiiresti välja valgumast. Sellise võimaluse annab E-vitamiini hüdrofoobne ehk vett tõrjuv iseloom - ravim ei saa liikuda otse läbi vitamiinikihi, vaid peab silma jõudmiseks aegamööda ümber vitamiini molekulide manööverdama.

Chauhani sõnul pikendab E-vitamiini lisamine tavalistele kontaktläätsedele ravimi vabastamise aega mõnelt tunnilt mitme päevani.

Laboriloomadega tehtud katsetes näidati, et E-vitamiiniga varustatud läätsed vabastasid ravimeid kuni sada korda aeglasemalt kui praegu kasutusel olevad ravimiläätsed.

Enne uute ravimiläätsede müügiletulekut tuleb siiski läbi viia põhjalikud kliinilised katsed inimeste peal. See protsess võib Chauhani sõnul võtta aega kuni viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles