Südame rütmihäired ohustavad heledanahalisi rohkem

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süda.
Süda. Foto: Reuters / Scanpix

Teadlaste hinnangul on võimalik, et mingi eurooplastele omane geen on seotud südame rütmihäire atriaalse fibrillatsiooni tekkega.

Heledanahalisel inimestel areneb atriaalse fibrillatsioonina tuntud südame rütmihäire oluliselt sagedamini kui mis tahes teise etnilise rühma esindajatel, kirjutab ERRi teadusportaal. Sellise seisundi tekkepõhjuseks on südame elektrilises süsteemis esinev probleem, mis põhjustab erinevaid sümptomeid: südame puperdamist, lõõtsutamist ja peapööritust.

Ajakirjas Circulation avaldatud uuringu tarbeks analüüsiti ajavahemikus 2005 kuni 2009 14 miljonilt California patsiendilt kogutud andmeid ning leiti, et atriaalse fibrillatsiooni risk oli heledanahaliste seas 16 protsenti kõrgem kui tumedanahalistel ning 22 protsenti kõrgem kui hispaaniakeelses elanikkonnas ja Aasia päritolu ameeriklaste seas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles