Ravimifirma maksis enda ravimite soovitamise eest 20 miljonit dollarit

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pfizer maksis arstidele enda ravimite soovitamise eest 2009. aasta viimase kuue kuu jooksul pea 232 miljonit Eesti krooni.
Pfizer maksis arstidele enda ravimite soovitamise eest 2009. aasta viimase kuue kuu jooksul pea 232 miljonit Eesti krooni. Foto: AFP / Scanpix

Maailma suurim ravimifirma Pfizer avalikustas kolmapäeval, et maksis 2009. aasta viimase kuue kuu jooksul 20 miljonit USA dollarit ehk pea 232 miljonit Eesti krooni 4500-le arstile ja tervishoiutöötajale, et nood soovitaksid patsientidele just selle ettevõtte ravimeid.


Tegemist on esimese sedalaadi avalikustamisega, kirjutas

The New York Times

.

Pfizer kulutas sama perioodi jooksul ka 15,3 miljonit dollarit akadeemiliste meditsiinikeskuste ja uuringurühmade kliiniliste katsetuste tarbeks.

Kui teised ravimifirmad on arstidele makstavad summad omateada hoidnud, on Pfitzer esimene, kes avalikustas ka kliinilistele katsetustele kulutatavad summad. Küll aga toodi välja vaid summad, mis kulutati Ameerika Ühendriikides.

Pfitzeri pressiesindaja Kristen E. Neese selgitas, et ettevõte oli sunnitud andmed avalikustama tänu eelmise aasta augustis sõlmitud kokkuleppele, et rahuldada föderaalset uurimist illegaalse ravimireklaami registreerimata ravimite kasutamise osas.

Alates 2012. aasta algusest peavad ravimi- ja meditsiinitoodete firmad avalikustama kõik arstidele makstavad summad, mis ületava kümne dollari piiri. Tegemist on ühe osaga Ameerika uuest tervishoiureformist.

«Ma leian, et see on väga tänuväärne ettevõtmine, ent ma ei suuda kuidagi uskuda neid andmeid, mida ravimifirmad avalikkusele vabatahtlikult esitavad, kuna neid ju nagunii ei kontrollita,» rääkis 2007. aastal tehtud arsti ja meditsiinitööstuse uuringu juht ning Harvardi meditsiinikooli professor Eric G. Campbell.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles