Sisukaid ja pikki vestlusi pidavad inimesed on õnnelikumad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisukaid ja tähendusrikkaid vestlusi pidavad inimesed elavad õnnelikumalt.
Sisukaid ja tähendusrikkaid vestlusi pidavad inimesed elavad õnnelikumalt. Foto: Panther Media / Scanpix

Washington ja Arizona ülikoolides tehtud uuringust selgus, et sisukaid ja tähendusrikkaid vestlusi pidavad inimesed on leidnud vähemalt ühe viisi, kuidas elada õnnelikumat elu.


Vähem üksinda aega veetvad ning rohkem teistega rääkivad inimesed tunnetavad isiklikku heaolu paremini, kui need, kes niivõrd palju sisukaid vestlusi ei pea, kirjutab

Physorg

.

«Rohke rääkimine, olenemata sellest, kui triviaalsed on teemad, paistab olevat otseselt seotud õnnelikkuse tunnetamisega,» rääkis uuringu üks kaasautor ja Washingtoni ülikooli professor Simine Vazire.

«Kõige õnnelikumad olid need, kes pidasid rohkem tähendusrikkaid ja sisulisi diskussioone, võrreldes nendega, kes vestlesid peamiselt tühistel igapäevateemadel,» lisas ta.

Nelja päevane uuring viidi läbi 79 kõrgkooliealise noore seas. Uuringus osaleja taskusse või käekotti pandi märkamatu salvestusseade, mis salvestas iga 12,5 minuti tagant 30 sekundilise helilõigu. Niimoodi koguti kokku üle 20 000 helilõigu inimeste igapäevaelust.

Osalejate õnnelikkust mõõdeti standardsete psühholoogiliste testidega, nagu isiksusetestid ja sõprade tunnistused.

Kõige õnnelikumad uuringus osalejad veetsid umbes 25 protsenti vähem aega üksinda ning 70 protsenti rohkem aega rääkimaks teiste inimestega, võrreldes nendega, kes olid kõige õnnetumad.

Kõige õnnelikumatel oli võrreldes kõige õnnetumatega kaks korda rohkem sisukaid ning kahe kolmandiku võrra vähem tühiseid vestlusi.

«Need tulemused viitavad asjaolule, et tähendusrikas vestlus on inimese heaolu mõttes äärmiselt tähtis,» möönis Vazire.

«Siiski ei saa me kinnitada, kas tähendusrikas vestlus muudab inimese õnnelikumaks või õnnelikkus tingib inimeste sisukamad vestlused, või on sellel hoopis kolmas seletus. Tõenäoliselt on mõlemad variandid õiged,» lisas naine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles