Haigekassa hakkab tõstma teadlikkust koopiaravimitest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigekassa viib tänavu teisel poolaastal läbi reklaamikampaania, mis peaks tõstma inimeste teadlikkust geneerilistest ehk nn. koopiaravimitest, mis sisaldavad ravimi välja töötanud tootja originaaliga samu toimeaineid.


Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel ütles Tarbija24.ee'le, et kampaania eesmärgiks on viia inimesed kurssi tõigaga, et sama toimeainega ravimid on võrdselt head ning valiku võiks koos apteekriga teha soodsama hinna alusel.

Meditsiiniuudiste portaal mu.ee kirjutab, et arstide tööd kõnealune kampaania oluliselt ei mõjuta, kuna nemad eelistavad geneerilisi ravimeid haigekassa kampaaniast sõltumata.

Medicoveri naistearsti Katrin Seemeni sõnul kirjutavadki arstid üldjuhul retseptile toimeaine ning apteek pakub siis võimalikest ravimitest odavaima.

Erandiks on see, kui inimene on mõne kroonilise haiguse puhul harjunud teatud ravimit võtma. Siis jäädakse Seemeni sõnul sobivale preparaadile olenemata hinnast sageli truuks. Üksikud kogemused on arstil ka sellega, et originaalravim sobib, kuid analoogi puhul tekivad kõrvaltoimed.

Seemen kirjutab retsepte enamasti siiski toimeainepõhiselt. «Pillidega on teine lugu, sest pille võetakse aastaid. Kui üks variant sobib, ei hakata seda vahetama,» lisas naistearst.

Medicumi perearst Le Vallikivi peab geneeriliste ravimitega plaanitavat selgitustööd asjakohaseks. «Räägime ju Euroopa Liidu müügiloaga toodetest, mitte India vabaõhuvabrikutes toodetud kriidi- ja saepurupillidest,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles