Punane vein kaitseb ajurabanduse eest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane vein kaitseb ajuinfarkti eest?
Punane vein kaitseb ajuinfarkti eest? Foto: SCANPIX

USA John Hopkinsi meditsiiniülikooli teadlaste sõnul pidavat punane vein kaitsma ajurabanduse ehk insuldi eest.

Uurijad selgitasid, et punases veinis leiduvad kasulikud polüfenoolid nagu resveratrool aitavad ajus trombide teket ennetada, kirjutab sciencedaily.com.

Teadlased tegid katse, milles hiirtele anti punaste viinamarjade kestades ja seemnetes leiduvat resveratrooli. Siis kutsuti hiirtel tromb esile. Kasulikku ainet saanud hiirte seas esines trombe ja ajurabandust märgatavalt vähem.

«Reservatrool suurendab organismi kaitsvate ensüümide teket. Kui keha tabab insult, siis asuvad need ensüümid tegevusse, kaitstes hapnikupuuduses olevaid rakke hukkumise eest,» selgitasid uurijad.

Uurija Sylvain Doré arvates aitab juba väga väike kogus resveratrooli aju kaitsta.

Lisaks punastele viinamarjadele on resveratrooli ka vaarikates, mustikates, jõhvikates ja maapähklites.

«Väike kogus punast veini aitab  ajurabandust ennetada, takistades vere paksenemist ja trombide tekkimist,» selgitas arst Andrea Lane.

Eksperdid lisasid, et punases veinis leiduv polüfenooli kasulikkus ilmneb vaid siis, kui veini tarbitakse mõistlikus koguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles