Algab maailma suurim mobiilide tervisemõjude uuring

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algab ajaloo suurim mobiiltelefonide ja tervise seoseid vaatlev uuring.
Algab ajaloo suurim mobiiltelefonide ja tervise seoseid vaatlev uuring. Foto: SCANPIX

Briti uurijad alustavad maailma suurimat mobiiltelefonide tervisemõjude teemalist uuringut.

See kestab 20 kuni 30 aastat ning selles vaadeldakse 250 000 mobiiltelefonide kasutajat viiest Euroopa riigist, vahendab Healthday.

Mobiilse kommunikatsiooni kohortuuringu eesmärgiks on välja selgitada, kas mobiiltelefonid on tervisele ohtlikud ning kui on, siis kuidas.

Varasemad uuringud pole mobiiltelefonide kasutamisega seotud terviseriske tuvastanud, kuid osade asjatundjate hinnangul on senised uuringud olnud liiga lühiajalised. Nad usuvad, et lühikese aja jooksul ei saa avastada mobiilide võimalikke seoseid pikaajaliste tervisemõjudega, näiteks vähi tekkega.

«Parim, mida ühiskond teha saab, on hakata jälgima suure hulga mobiilikasutajate tervist ja teha seda pika aja jooksul,» ütles üks uuringu läbiviijaist, Mireille Toledano Londoni kuninglikust kolledžist.

«Siis saame kokku panna väärtusliku pildi, mis näitab, kas mobiilidel on pikaajalisi tervisemõjusid,» lisas ta.

Uuringus vaadeldakse taskutelefonide seoseid erinevate vähiliikide ja neurodegeneratiivsete ajuhaigustega.

«Lisaks vaatame, kas sagenevad sellised sümptomid nagu peavalu, tinnitus, depressioon ja unehäired. Need on asjad, mille üle inimesed tavaliselt mobiilidega seoses kurdavad ja me kavatseme uuringu jooksul ka neid jälgida,» lõpetas Toledano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles