Suitsetajad on valu suhtes tundlikumad

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: Caro / Scanpix

Norra teadlaste tööst järeldub, et nii praegused kui ka endised suitsetajad on valu suhtes märksa tundlikumad kui mittesuitsetajad.

Uuringus osales 10 364 inimest – 22,1 protsenti naistest ja 18,8 meestest meestest olid aktiivsed suitsetajad, 38,6 protsenti naistest ja 46,8 protsenti meestest olid suitsetamise mõni aeg tagasi maha jätnud, vahendab ERRi teadusportaal.

Valu tundlikkust hinnati külma vee testides – madalaim valulävi mõõdeti suitsetajatel, neile järgnesid endised suitsetajad, mittesuitsetajate valu talumisvõime oli aga kõrgeim.

Paljud tööd on näidanud, et kroonilise valuga patsientide seas on suitsetajate osakaal suurem kui üldises elanikkonnas, suitsetajate valuintensiivsused on suuremad ning töövõimetuse astmed kõrgemad.

Valukliinikute andmed lubavad arvata, et suitsetamise ja kroonilise valu vahelises seoses mängib olulist rolli depressioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles