Täiskasvanud käisid mullu keskmiselt korra hambaarsti juures

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu külastasid täiskasvanud hambaarsti keskmiselt ühe korra.
Mullu külastasid täiskasvanud hambaarsti keskmiselt ühe korra. Foto: Margus Ansu

Täna, 21. oktoobril avaldas Tervise Arengu Instituut tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis 2012. aasta hambaravi andmed – selgus, et täiskasvanud käisid mullu keskmiselt korra hambaarsti juures, keskmine külastuste arv ühe lapse kohta oli aga 1,8.

Eelmisel aastal tehti Eestis 1,79 miljonit hambaarsti vastuvõttu, mida on 1,6 protsendi võrra rohkem kui tunamullu. Võrreldes 2010. aastaga, mil hambaarsti külastuste koguarv oli viimase paarikümne aasta väikseim, on vastuvõtud kasvanud 2,4 protsenti.

Kui täiskasvanute hambaravi-, proteesi- ja ortodontiakülastuste arv kokku kasvas mullu 3,4 protsenti, siis 0-14-aastaste laste ravi- ja ortodontiakülastused vähenesid 3,5 protsenti.

Kõigist hambaarsti vastuvõttudest moodustasid 81 protsenti ravikülastused. Keskmine külastuste arv ühe täiskasvanud elaniku kohta oli eelmisel aastal 1,0 ja lapse kohta 1,8.

Proteesitöö vastuvõtud (kokku üle 226 000), mis perioodil 2008 – 2011 vähenesid ligi viiendiku võrra, kasvasid 2011. aastaga võrreldes taas 4,3 protsenti. Ortodondi vastuvõttude arv jäi 2011. aastaga samale tasemele, kuid sarnaselt hambaraviga suurenesid täiskasvanute (15-aastased ja vanemad) ja vähenesid laste visiidid. Täiskasvanute vastuvõttude osa ortodontias kasvas 42 protsendini, mis on 2011. aastaga võrreldes nelja protsendi võrra suurem.

Möödunud aastal suurenes ka hammaste ja lõualuusüsteemi röntgenuuringute arv − kokku tehti üle 258 000 uuringu, mida oli kahe-kolme aasta taguse majanduskriisi perioodiga võrreldes keskmiselt üheksa protsenti enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles