Haruldast haigust põdevale tüdrukule siirdati tüvirakud

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavu mais Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefondi abiga Inglismaale ravile siirdunud päriliku ainevahetushaigusega 1-aastase Gretheli tüvirakkude siirdamise operatsioon kulges edukalt ning tüdruku seisund paraneb iga päevaga.

Grethel põeb väga harva esinevat pärilikku ainevahetushaigust, Hurleri sündroomi, mis on põhjustatud teatud ensüümi puudulikkusest ning kahjustab kogu organismi, teatas TÜ Kliinikumi lastefond. Kuna puuduvat ensüümi saavad toota vaid vererakud, tehti tüdrukule Suurbritannias Manchesteris luuüdi rakkude siirdamine.

Manchesteri Kuningliku Lastehaigla hematoloogi ning tüdruku sealse raviarsti dr Rob Wynni sõnul omab nende keskus suurt kogemust Hurleri sündroomiga lastele siirdamiste läbiviimisel. «Ka Gretheli transplantatsioon õnnestus väga hästi. Tüdruku veri koosneb nüüd nabaväädi vere doonori rakkudest, tal on veres normaalne ensüümi tase ning tema paranemine läheb väga hästi,» ütles ta. Arst lisas, et Grethel on Manchesteri arstide ja õdede meeskonna hulgas väga populaarne ning kõik teda ravinud inimesed ootavad temaga taaskohtumist jaanuaris 2014, kui ta uuesti kontrolli tuleb.

Lapse raviarst Eestis prof Katrin Õunap lisab, et lapse Inglismaale ravile saatmine sai võimalikuks tänu kiirele diagnoosi kinnitamisele TÜ Kliinikumi geneetikakeskuse arstide poolt, mis oli aluseks õigeaegse ravivõimaluse leidmiseks ja alustamiseks. «Samuti oli Gretheli ravi juures oluline roll TÜ Kliinikumi lastekliiniku lasteneuroloogia osakonnal koos juhataja dotsent Inga Talvikuga, kus teostati lapsele enne siirdamist kolm ensüümasendusravi kuuri, mis oli heaks aluseks transplantatsiooni õnnestumisele,» toonitab ta. Ensüümasendusravi sai teoks tänu Sanofi firmale, kes annetas lapsele vajalikud ravidoosid.

Grethel ja ta vanemad sõitsid Inglismaale tänavu mai alguses ning naasid septembri keskel. Lastefond toetas Grethelit ligi 4000 euroga, tasudes lapse ja tema vanemate Inglismaale sõidu eest ning kattes ravi ajal seal elamise kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles