Perearst keeldub lapsele apteegist toodud vaktsiini andmast

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotarixi vaktsiini manustamine.
Rotarixi vaktsiini manustamine. Foto: GlaxoSmithKline

Kui rotaviiruse vaktsiin maksab apteegis veidi üle 49 euro, siis perearstikeskuses küsiti vaktsineerimise eest veidi rohkem kui 58 eurot. Samas ei ole lubatud apteegist ise vaktsiini tuua, et arst seda manustada võiks.

Kolmekuuse lapse isa Raul soovis last vaktsineerida rotaviiruse vastu, mida riiklikult ei doteerita. Tallinnas Merelahe perearstikeskuses öeldi ühe annuse hinnaks veidi üle 58 euro. Kokku tuleks imikule manustada kaks annust vaktsiini teatud ajavahega.

«Sain teada, et kui osta vaktsiin apteegist retsepti alusel, siis saab odavamalt vaktsiini kätte. Apteegis maksab üks annus 49 eurot sentidega,» selgitas Raul, kes helistas seepeale perearstikeskusesse ja pakkus, et ostab vaktsiini ise. Keskusest selgitati, et seda ei saa teha. Esiteks ei tea arst, kuidas vaktsiini on säilitatud. Teiseks, selline on firma poliitika.

Kokkuvõttes sai Raul enda sõnul perearstikeskusest sõnumi, et kui ta tahab enda ostetud vaktsiini kasutada, siis peab ta seda oma imikule ise manustama. «Kas arstieetika lubab sellist nõuannet jagada?» oli Raul nõutu. Apteeker soovitas tungivalt last ise mitte kodus vaktsineerida.

Kvaliteet küsimärgi all

Kuna vaktsiini manustatakse suu kaudu ning vaktsiin on pakendatud spetsiaalsesse manustamissüstlasse, siis oli Raul segaduses, miks perearstikeskus apteegist nii palju suuremat summat küsib.

Merelahe perearstikeskus vastas Tarbija24 kirjale, et tasulise vaktsineerimise hinna määrab iga perearstikeskus ise ning enamasti on erinevates keskustes vaktsiin ühes hinnaklassis.  Vaktsiini apteegist toomist ei saa perearstikeskus lubada, kuna arstid pole kindlad, et on tagatud vaktsiini säilitamise tingimused . Võimalikud kõrvaltoime tekkimine võib olla seotud vale vaktsiini transpordi ja säilitamisega. «Perearstikeskuse ükski töötaja päris kindlasti ei soovita vaktsiini patsiendile ise manustada,» kinnitati Merelahe perearstikeskusest.

«Selleks, et vaktsiinidel säiliks vajalik toime, on igal vaktsiinil väga konkreetsed säilitustingimused,» selgitas ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen. Enamasti tuleb vaktsiine säilitada külmkapis ühtlasel temperatuuril +2...8 kraadi juures ja valguse eest kaitstuna. «Vaktsiin ei tohi paikneda külmkapis liiga ukse lähedal, kus ukse sagedasest avamisest tekib preparaadile kõrgem temperatuur, ega ka liiga tagumise seina lähedal, kus preparaat võib külmuda,» lisas Klaasen. Mõned vaktsiinid on eriti tundlikud.

Võrdle hindu!

Vaktsineerimisel on ka väga selged vastunäidustused ja hoiatused. «Kindlasti ei tohi ise last vaktsineerida. Vaktsineerida võivad ainult selleks väljaõppe saanud spetsialistid. Arst vastutab vaktsineerimise eest.  Kui vaktsineerimise järgselt peaks tekkima tüsistusi ja vaktsiin on toodud patsiendi poolt, siis ei saa arst olla kindel, et vaktsiin oli kõlbulik,» nentis Klaasen.

Otseselt ei ole arstil siiski keeldu vaktsiini retseptiga välja kirjutada ja lasta patsiendil apteegist osta, kuid sel juhul peaks ravimi välja ostma vahetult enne vaktsineerimist, näiteks läheduses asuvast apteegist.

«Kui tervishoiuteenuse osutaja tõesti soovitas lapsevanemal ise manustada lapsele vaktsiini, siis on tegemist tõsise seaduse rikkumisega ning omalt poolt soovitame lapsevanemal pöörduda kaebusega terviseameti poole,» lisas terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna spetsialist Irina Filippova.

Filippova lisab veel teadmiseks, et tervishoiuteenuse osutaja kehtestab ise vaktsineerimisteenuse hinnakirja. Lapsevanem võib aga valida vaktsineerijat ja vaktsineerida oma last selles asutuses, kus vaktsiinidoosi hind on talle soodsam. Näiteks tõi Filippova välja, et Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuses maksab rotaviiruse vaktsineerimine vähem kui Merelahe perearstikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles