Suu loputamine spordijoogiga parandab sooritusvõimet

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sportlased sageli vaid niisutavad spordijoogiga suud ning sülitavad selle seejärel välja. Esmapilgul kasutu tegevus parandab aga sportlikku sooritusvõimet momentaanselt.


Spordijoogis sisalduvate süsivesikute positiivne mõju lihastele ei saa avalduda hetkeliselt isegi siis, kui jook alla neelata, sest suhkrud tuleb kõigepealt lagundada ning saadud energia lihastele kättesaadavaks teha. See protsess võtab aega vähemalt kümme minutit, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

New Scientisti. 

Sellele vaatamata on Nicholas Gant Aucklandi ülikoolist varem katseliselt näidanud, et suu loputamine spordijoogigaparandab sprinterite ja jalgratturite sooritusvõimet hetkeliselt. Seekord võttis ta vaatluse alla biitsepsite treenimiseks mõeldud jõuharjutusi sooritavad katsealused.

Kuusteist katsealust jagati kahte rühma. Pärast 11-minutilist treeningut sai esimene rühm süsivesikuid sisaldavat tõelist spordijooki, teine aga platseebot ehk maitselt sarnast, kuid ilma süsivesikuteta vedelikku. Jooki alla ei neelatud ning üks sekund pärast suu loputamist uuriti ajuaktiivsust piirkonnas, mis vastutab biitsepsitele saadetavate signaalide eest.

Teadlased leidsid, et spordijoogiga suu niisutamine omas kohest positiivset mõju sportlaste sooritusvõimele, kusjuures uuritud ajuosa aktiivsus suurenes 30 protsenti võrreldes nendega, kes said spordijoogi asemel platseebot.

Ganti sõnul tähendab see, et suure tõenäosusega tuvastavad maitseretseptorid süsivesikute olemasolu joogis ning seejärel saadab aju lihastele teate, et võib kõvasti pingutada, sest abi on peagi saabumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles