Sage silmade pilgutamine reedab igavustunnet

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silm.
Silm. Foto: Wikipedia.org

Teadlased leidsid, et sage silmade pilgutamine annab märku, et inimese tähelepanu hakkab hajuma.

Seega saab pilgutamise tiheduse järgi öelda, kas vestluspartner tõesti kuulab teid või mitte, kirjutab Telegraph.

Kui kuulaja sageli silmi suleb, on ta mõtted ilmselt mujal.

«Pakume välja, et kui mõte uitama läheb, hakkame me isegi meeleelundite tasemel infot eemale tõrjuma – põhimõtteliselt sulged silmad selleks, et ajusse vähem infot tuleks,» rääkis uuringut juhtinud kognitiivsete neuroteaduste spetsialist Daniel Smilek, kes töötab Kanadas Waterloo ülikoolis.

«Vaadeldes selliseid vaimseid protsesse nagu tähelepanu tuleb silmas pidada, et aju asub indiviidi kehas ja keha toimetab ümbritsevas maailmas,» jätkas ta. «Mõte ei ignoreeri maailma üksinda, vaid silmalaud aitavad kaasa.»

Uuringus osales 15 inimest, kes lugesid arvutiekraanilt raamatut, samas kui sensor nende lauliigutusi jälgis. Aeg-ajalt arvuti piiksus, kontrollimaks, kas osalejad olid lugemisele keskendunud. Selgus, et tähelepanelikult lugemise ajal pilgutasid katsealused silmi vähem kui siis, kui nende mõtted hajevil olid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles