Õdede liit: riik jätab haigete jaoks märksa vähem aega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medõdede kinnitusel jääb neil tulevikus haigete jaoks veelgi vähem aega.
Medõdede kinnitusel jääb neil tulevikus haigete jaoks veelgi vähem aega. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Õdede liit soovib peatada haigekassa plaani kärpida märgatavalt õendushaiglates töötava õe tööaega ühe patsiendi kohta.

Praeguses kehtivas tervishoiutöötajate kollektiivlepingus on sätestatud iseseisva õendusabi teenuse puhul õe tööajakomponendiks teenuse hinnas 132 minutit voodipäeva kohta, mis võimaldab õel abi osutada ühele voodihaigele ööpäevas pisut üle kahe tunni ulatuses, teatas õdede liit.

Haigekassa nõukogu aga plaanib liidu teatel määrust muuta ja vähendada õe tööaega 72-le minutile ööpäevas patsiendi kohta. Õdede liidu hinnangul kahjustab  haigekassa plaanitav muudatus patsientide huve ja ohustab reaalselt õendusabi kvaliteeti.

Eesti Õdede Liit, Hooldusravi Osutajate Ühendus ja Eesti Tervishoiualatöötajate Ametiühingute Liit saatsid täna pöördumise Eesti Haigekassa nõukogu liikmetele, et nõukogu säilitaks õe tööaja mahu õendushaiglates.

 Pöördumisele allakirjutanud liidud on veendunud, et õe tööaja vähendamine seab ohtu voodihaige jaoks nii teenuse kvaliteedi kui ka selle kättesaadavuse. Samuti kasvab nende hinnangul õendushaiglates töökoormus, mis on juba praegu üsna intensiivne. 

«Õendusabi vajadus õendushaiglates edaspidi kindlasti ei vähene. Pigem näitavad suundumused tervishoius, et aktiivravi järgselt patsientide kohene suunamine hooldusraviosakondadesse sageneb ning hooldusravile suunatud patsientidel on senisest suurem vajadus õendustoimingute järele,» ütles õdede liidu president Ester Öpik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles