Läti sünnitajate tung Valga haiglasse rauges

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga haigla sünnitusosakonna naistearst Külliki Siilak rääkis, et viimastel kuudel on Läti sünnitajaid jäänud haiglas oluliselt vähemaks.

Nimelt kerkis augustis üles küsimus seoses sünnitusabi rahastamisega, kirjutab portaal Med24. Valgas sünnitavad lätlased peavad Eestis planeeritava sünnituse eest maksma ise või võtma selleks Lätist loa – sünnituse hind on keskmiselt 775 eurot.

«Inimene eeldab, et Euroopa ravikindlustuskaardi alusel saab ta meilt tasuta teenust, kuid see on vale arusaam,» rääkis Siilak ja toonitas, et 2009. aastal jõustunud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse järgi peab plaanilise tervishoiuteenuse saamiseks üle piiri tulles võtma Läti riigist vastava loa või tasuma ise.

Siiamaani käsitles Valga haigla sünnitusi erakorralisena ja esitas arved haigekassale, kes omakorda edastas arve Läti riigile. Kuna aastatel 2009-2012 oli Läti perede huvi Valga haigla vastu suur, palus Läti pool uurida, kas haigla tõlgendab määrust korrektselt.

«Ilmselt on pered valinud praegu selle tee, et  rahastamise ebaselges olukorras nad Valga haiglasse ei tule, mistõttu augustist saati on sünnitajaid oluliselt vähem,» ütles Siilak ja tõdes, et kui inimene tuleb haigla uksest sisse ja sünnitustegevus on alanud, siis ükski arst ei suuda täpselt öelda, kas Läti haiglasse edasisõit võib ühel hetkel tuua kaasa sünnituse kulu tüsistumise või kõik kulgeb suurepäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles