Naine kaotas külmetuse tõttu 12 aastaks hääle

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanadas elav 36-aastane Joleen Bisschop kannatas 12 aastat düsfoonia ehk kähehäälsuse käes, mistõttu ei saanud ta mingitel perioodidel üldse rääkida.

Bisschop kaotas oma hääle, kui sai 12 aastat tagasi külma. Hääl ei tulnud nende aastate jooksul kordagi täielikult tagasi, kirjutab Fox News. Viimase nelja ja poole aasta jooksul ei saanud ta aga üldse rääkida.

Nelja lapse ema sõnul häiris haigus tema igapäevast elu väga palju. «Ma oleks nagu talveunes olnud, püsisin tagaplaanil,» ütles Bisschop. «Püüdsin nii paljudest inimestest eemale hoida, kui sain. Keerulised olid isegi nii lihtsad asjad nagu Starbucksist kohvi tellimine.»

Bisschop proovis palju erinevaid ravimeid ja osales ka teraapiasessioonidel, et taastada oma hääl, ent mitte miski ei aidanud. Viimaks otsustas Bisschop lennata koos oma abikaasaga ligi 5000 kilomeetrit USAsse Ohio osariiki Clevelandi kliinikusse vastavate spetsialistide juurde.

Naisega tegeles kolm tundi doktor Claudio Milstein, kes proovis mitmeid tehnikaid, sealhulgas ta n-ö manipuleeris Bisschopi häälepaeltega. «Häälepaelad võivad olla nii pingestatud ja sulgunud olekus, et patsientidel võib hääl kaduda või on hääl kähe ja kriipiv,» lausus Milstein. «Mõned patsiendid saavad oma hääle tagasi 10-15 minutiga, kuid mõnel juhul võib see märksa kauem aega võtta.»

Dr Milsteini püsivus tasus end ära, kuna pärast sessiooni sai Bisschop taas esimest korda üle nelja aasta rääkida. «Olin pisarates, ma lihtsalt ei arvanud, et see teraapia võiks aidata. Olen arstile väga tänulik,» rõõmustas Bisschop.

Milstein on kindel, et ravi on pikemas perspektiivis efektiivne. Ainult 10 protsenti Milsteini patsientidest on täiendava ravi eesmärgil tagasi pöördunud.

Nüüd ootab Bisschop elevusega, et saaks jälle aktiivne ema olla ja nautida lihtsaid asju nagu restoranis eine tellimist ja kodus telefonile vastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles