Vähispetsialist: e-sigaretid päästaksid 500 miljonit inimelu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik.
Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Endine Itaalia terviseminister Umberto Veronesi sõnul võivad elektroonilised sigaretid päästa iga aasta 30 000 itaallase elu ja maailmas 500 miljonit inimelu.

«Kui kõik need, kes suitsetavad traditsioonilisi sigarette, otsustaksid suitsetada sigarette ilma tubakata ehk e-sigarette, oleks iga aasta päästetud vähemalt 30 000 inimese elu Itaalias ja 500 miljoni inimese elu maailmas,» ütles Euroopa Onkoloogiainstituudi teadusdirektor Veronesi, vahendab The Local.

Vähispetsialist pöördus Itaalia valitsuse poole palvega, et keskendutaks rohkem suitsetamisega kaasnevatele tervisemõjudele. Tema sõnul on valitsus liiga kaua keskendunud vaid majanduslikule aspektile.

 «Elektrooniliste sigarettide vaidluse puhul on tähelepanu koondunud tubakaturule: kes neid müüb, need peidetud ärihuvid… vähesed on tähelepanu juhtinud kodanike tervisele.»

Varem sel aastal oli arutluse e-sigarettide maksustamise küsimus, millega valitsus siiski ei nõustunud. Veronesi sõnul oleks see ettepanek sundinuid mitmeid e-sigareti tootjaid oma tegevusest loobuma.  

Spetsialist ütles, et tänu e-sigarettide tööstusele on Itaalias loodud umbes 5000 uut töökohta ning viimastel aastatel on avatud 2000 uut e-sigarettide poodi.

Mehe sõnul on probleem selles, et valitsus ei näe e-sigarettide näol võimalust rahva tervise parandamiseks. Selle asemel keskendutakse tavaliste sigarettide müügist saadavale kasumile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles