Tänasest saab ravimeid osta internetist

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 11. novembri hommikul avati Eesti esimene internetiapteek, kust saab ravimeid ja tervisekaupu soetada kodust lahkumata.

Võimalus tellida ravimeid netiapteegist rõõmustab ennekõike neid, kes elavad tavaapteegist kaugel või on kodus haiged ja vajavad, et ravim neile koju kätte toodaks.

Klassikalisest apteegist erineb netiapteek vaid selle poolest, et apteeker ja klient ei suhtle vahetult leti ääres – seda tehakse veebis, ostetud ravimid toob aga koju kuller. «Muidu kehtivad ravimite netimüügis samad põhimõtted ja nõuded,» kinnitas ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen.

Esimesena avas oma netiapteegi Apotheka kaubamärki kandev Terve Pere Apteek OÜ Mustamäe apteek. Nagu tavaapteek, peab ka tegevusloa saanud e-apteek tagama ravimite nõuetekohase säilitamise, väljastamise ja klientide nõustamise. Nii saavadki kliendid veebi vahendusel küsida tervisenõu netiapteegi proviisoritelt ja farmatseutidelt. Nõustamine toimub Apotheka netiapteegis e-posti või vestlusakna kaudu. Telefoni teel nõustamist esialgu ei toimu, et inimesed ei peaks liiga kaua ooteliinil olema. Samuti jääb kõik vestlusaknasse kirjutatud jutt alles, mida saab vajadusel üle lugeda.

Üks euro

Ravimite ostusummale lisandub vastavalt kättesaamisviisile (näiteks kulleriga või pakiautomaadist) kohaletoimetamistasu, mis ei sõltu elukohast ega ravimite arvust. Aasta lõpuni on kohaletoimetamistasu üks euro, edaspidi juba vastavalt postiteenuse pakkuja hinnakirjale ehk umbes 3-4 eurot saadetise kohta.

Seaduse järgi tuleb ostud kohale toimetada hiljemalt kolme tööpäeva jooksul – seda ka kõige kaugemasse Eesti otsa. Ostetud ravimeid üldjuhul tagastada ei saa.

«Inimesed saavad siiski enne kella 15 tehtud ostud reeglina kätte juba järgmisel päeval,» lubas Terve Pere Apteek OÜ juhataja Kadri Tammepuu.

Tema sõnul on netiapteegi arendamine olnud pikk protsess. «Esimese pääsukesena polnud meil Eestis kelleltki šnitti võtta, seega töötasime koostöös ravimiametiga Eesti turu jaoks välja kõrgetasemelise, kvaliteetse ja turvalise keskkonna ning detailide lihvimine võttis oma aja,» tunnistas Tammepuu. «Samas saame nüüd kindlalt öelda, et kvaliteedi poolest on meie internetiapteek tavaapteegiga samaväärne, täpselt nagu seadus nõuab, ent märksa mugavam.»

Apotheka netiapteegist saab osta käsimüügi- ja retseptiravimeid (v.a narkootilisi ja psühhotroopseid ravimeid ja anaboolseid steroide), käsimüügiravimeid loomadele ning ilu- ja tervisetooteid. Retseptiravimi tellimiseks on vaja digiretsepti. Retseptiravimite ostmisel peab end ID-kaardi või pangalingi kaudu tuvastama.

Nišiteenus

Võrreldes tavaapteegiga on netiapteegi tootevalik laiem. «Netiapteegi võlu ongi selles, et laos saab hoida suuremat hulka tooteid,» ütles Tammepuu.

Tammepuu sõnul on netiapteegist ravimite ostmine hea võimalus lapsevanematele, kes ei saa haige lapse kõrvalt ise apteeki minna, kuid sellest on abi ka eakatele ja neist eemal elavatele lastelastele, kes saavad oma vanavanematele ravimeid osta ja paki neile kulleriga koju saata – nii pole vaja muretseda, kuidas vanainimene libedaga või haigena apteeki saab. «Selleks, et kohaletoimetamise tasu oleks võimalikult väike, võib ravimeid tellida näiteks naabriga kahe peale,» soovitas Tammepuu.

Naise sõnul peaksid pakid kindlasti kolme tööpäeva jooksul kohale jõudma, kuid kui jää- või mereolude tõttu laev ei liigu, siis võib minna ka kauem. «Usun, et saarte elanikud on sellega arvestanud ja see ei tule neile üllatusena,» ütles Tammepuu. «Ja kui ravimid tellitakse kuhugi põlislaante vahele, kus ei ole tee lahti aetud, siis ega kuller ka sinna ei pääse.»

Jahedat temperatuuri nõudvaid tooteid saab tellida esmaspäevast neljapäevani arvestusega, et kuller peab selle kindlasti järgmisel päeval kliendini toimetama või klient peab selle ise järgmisel päeval mingi aja jooksul pakiautomaadist ära võtma. «Smartposti puhul on nii, et kapp läheb lukku, kui teatud kellaajaks pole tooted ära võetud. See on lihtsalt sellepärast, et oleks tagatud ravimi ohutus,» lisas Tammepuu.

Privaatsus

Kui populaarseks võib netiapteek saada? «Kui vaatame näiteks Euroopat, siis see on ikkagi nišiteenus, kuna väga paljud inimesed soovivad siiski apteekriga silmast silma rääkida ja sageli on ravimit hästi kiiresti vaja, sellisel juhul netiapteek ei sobi,» rääkis Tammepuu.

«Usun, et ehkki siinsed inimesed armastavad e-lahendusi, ei osutu internetiapteek tavaapteegile tõsiseks konkurendiks, küll aga võib selline mugavusteenus iseenesest muuta inimeste tervisekäitumist paremuse poole,» leidis Tammepuu. «Näiteks saavad inimesed valida internetiapteegist endile omaette süvenedes tooteid, mille ostmist nad muidu edasi lükkaksid, sest kinnise loomuga eestlasele ei ole apteegileti ees, teiste inimeste läheduses oma tervisemuredest rääkimine kuigi lihtne. Internetiapteegis on aga patsient apteekriga kahekesi.»

Netiapteeke võivad avada alates selle aasta 27. aprillist vaid tegevusloaga tavaapteegid. Ravimiameti esimese loa netiapteegi avamiseks sai oktoobri lõpus Apotheka kaubamärki kandev Terve Pere Apteek OÜ Mustamäe apteek, kes esitas taotluse kaugmüügi õiguse saamiseks 30. aprillil.

Ravimite kaugmüügi õiguse saamiseks esitas 29. juulil taotluse ka OÜ Valga Apteek. Gert Klaaseni sõnul on aga menetlus täiendavate selgituste küsimise ja puuduste kõrvaldamise tõttu peatunud. Rohkem taotlusi pole ametile esitatud, kuid lähiajal plaanivad seda teha veel mitmed apteegid.

E-apteegid on ka meie lähiriikides, näiteks on Rootsis registreeritud kaks netiapteeki, Soomes on neid aga hetkel ca 70 – hüppeline kasv toimus peale digiretsepti süsteemi käivitumist. Lätis on kolm netiapteeki, kus toimub vaid käsimüük. Paar netiapteeki on ka Leedus, kuid seal ravimite postiga saatmist ei toimu, neid saab ette tellida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles