Seagripi puhusid suuremaks ravimitööstusega seotud eksperdid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Suurbritannia teadusajakirjas avaldatud uurimusest selgus, et 2009. aasta seagripi pandeemiaga seotud ohtudest rääkisid sageli ravimitööstuse eksperdid, kes tegid tahtmatult suurt reklaami ka ravimifirmadele, kirjutab The Independent.

2009. aasta aprillis sai Mehhikost alguse gripipuhang, mida põhjustas inimeselt inimesele leviv gripp A(H1N1). 2009. aasta juuni algul kuulutas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) välja pandeemia ja novembri alguseks oli 111 riigis haigestunud üle 650 000 inimese.

Riigid soetasid gripiravimi varusid.

Ajakirjas Journal of Epidemiology and Community Health avaldatud uurimusest ilmnes, et 2009. aastal aprillist juulini hinnati Suurbritannia meedias seagripiga seotud riske 74 korral. 35 eksperthinnangut oli antud teadlaste poolt, kes olid otseselt seotud ravimitööstusega.

Need, kes reklaamisid viirusevastase ravimi kasutamist, olid enamasti seotud ravimitööstusega. Need, kes tööstusega seotud ei olnud, ei kommenteerinud ka ravimi kasutamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles