Eestis hakatakse tegema soolevähi sõeluuringut

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Haigekassa juht Tanel Ross ütles tänasel Põhja-Eesti regionaalhaigla sügiskonverentsil, et 2015. aastal on plaanis käivitada soolevähi sõeluuring.

Tanel Ross kinnitas, et tegemist on sõeluuringuga, millesse investeerimine tasub ära. «Soolevähi sõeluuring on tõesti selline asi, mille käivitamine suurendab õigeaegse avastamise tõenäosust väga palju,» ütles Ross Postimehele. «Küsimus on, kuidas seda konkreetselt Eestis korraldada. Selleks me ootame Tartu Ülikooli aruannet,» lisas Ross.

Eesti Vähiliidu kodulehel selgitatakse, et soolevähk on jämesoole ja pärasoole vähk. Enamik soolevähkidest tekib jämesoole või pärasoole limaskesta vohanditest ehk polüüpidest, mis võivad aastatega muutuda pahaloomuliseks.

Kui polüübist areneb välja pahaloomuline kasvaja ehk vähk ja see avastatakse varajases staadiumis, saab selle enamasti kirurgiliselt eemaldada.

Tihtipeale siiski esialgsed kasvajalise haiguse tunnused ehk sümptomid puuduvad ning enne vähi avastamist võib see olla levinud teistesse kehapiirkondadesse.

Praegu viiakse Eestis läbi emakakaelavähi ja rinnavähi sõeluuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles