Euroraport: kolmandik vähktõvejuhtumitest on ennetatav

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei soovitata tööl käia.
Haigena ei soovitata tööl käia. Foto: SCANPIX

Kuna kolmandikku vähktõvejuhtudest peetakse ennetatavaks, peaksid Euroopa Komisjon (EK) ja Euroopa Liidu (EL) liikmesriigid suurendama jõupingutusi vähivastases võitluses, öeldakse komisjoni raportis.


Samuti kutsuvad saadikud osapooli üles võtma kasutusele täiendavaid meetmeid, et propageerida tervislikke eluviise ning vähendama ümbritseva ja töökeskkonna riskifaktoreid. Raport nõuab ka ELi investeeringute suurendamist teabekampaaniate ja sõeluuringute läbiviimiseks, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Saadikud usuvad, et Euroopa Komisjon ja Euroopa Ülemkogu peaksid kaaluma edasisi meetmeid tervist parandava keskkonna tagamisel, sealhulgas tööd tubaka, toidu ja alkoholi alal ning sportlike ajaveetmisvõimaluste parandamiseks.

Viimasena soovitavad liikmed tungivalt, et komisjon ja liikmesriigid tagaksid vähiravimite, sealhulgas harvaesinevate ja vähem levinud vähivormide ravimite võrdse kättesaadavuse kõikidele neid vajavatele patsientidele.

Tänapäeval on vähk surma ja suremuse põhjusena Euroopas teisel kohal – igal aastal lisandub kolm miljonit uut vähihaiget ja iga aasta sureb sellesse haigusse 1,7 miljonit eurooplast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles