Beebipillide söömine võib suurendada silmahaiguse riski

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistel, kes võtavad rasestumisvastaseid tablette pika perioodi vältel, kahekordistub glaukoomi tekke risk.

Glaukoom ehk roheline kae on silmahaigus, mille korral kahjustub silma ja aju omavahel ühendav nägemisnärv.

San Francisco ülikooli teadlased uurisid rohkem kui 3400 naise andmeid, kirjutab CBS News. Naised olid 40aastased ja vanemad. Uurimusest selgus, et naistel, kes olid võtnud rasestumisvastaseid tablette rohkem kui kolm aastat, oli suurem tõenäosus glaukoomi tekkeks, olenemata sellest, millist ravimit naine soovimatu raseduse vältimiseks tarbis.

«Naisi, kes on tarbinud rasestumisvastaseid tablette rohkem kui kolm aastat, peaksid silmaarstid rohkem uurima ja jälgima,» ütles San Francisco ülikooli oftalmoloogia professor doktor Shan Lin.

Suurem risk on neil, kelle perekonnas on glaukoom probleemiks. Samuti on suurem risk haigestuda tumedanahalistel inimestel ja üle 40-aastastel.

Glaukoom on krooniline haigus, mille käigus tekkivad muutused on taaspöördumatud ning võivad põhjustada nägemise kaotuse.

Haigust iseloomustab vaatevälja järk-järguline ahenemine kuni täieliku pimeduseni. Seega on väga oluline võimalikult varajane diagnoos ning ravi alustamine, mis võimaldavad enamikel patsientidest nägemisvõimet säilitada kogu elu. Ravi võib kesta elu lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles