Kosmeetika testrid võivad levitada nakkusi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskasutuses olevat huuletoodet ei tasu otse huultele määrida.
Ühiskasutuses olevat huuletoodet ei tasu otse huultele määrida. Foto: AFP/SCANPIX

Kosmeetikaosakondades avalikuks kasutamiseks välja pandud testrite proovimisega ei tasu liiga hoogu minna – üles võib korjata huuleherpese või koguni hepatiidi.

Tallinnas asuva ilusalongi Hair & Skin juhataja ja kosmeetik Katrin Rasmann ei soovita ühiskasutuses olevaid ilutoodete proovitooteid määrida otse huultele ega näole.

«Õige oleks võtta toodet spaatlipulgakesele ja sealt edasi kanda toodet sõrmedega soovitud nahapinnale,» rääkis Rasmann lisades, et reaalsuses nii ei toimita. Huulepulka määritakse otse suule ja sõrm pistetakse kreemipurki.

«Ja ongi loodud suurepärane võimalus bakterite vohamiseks ning võimalike haiguste levitamiseks,» kinnitas Rasmann. Nii võibki ühiskasutuses olevaid tooteid katsetada vaid käeseljal. Sedagi tingimusel, et nahk on terve.

«Eriti ohtlik on huulepulkade ja huuleläigete proovimine, sest nende toodete kaudu levib hõlpsalt herpesviirus,» selgitab Rasmann, kelle sõnul võib edasi kanduda ka näiteks hepatiit.

«Herpesnakkuse saamise eelduseks on, et tester-huulepulka on kasutanud inimene, kellel on herpeslööve huulel. Hepatiit võib kanduda edasi, kui toodet kasutab haige, kelle huulel on haavand ja toimub kokkupuude verega,» selgitas Rasmann.

Samuti kohtab Rasmanni sõnul lettidel aegunud testreid, mis otseselt mingit haigust ei põhjusta, kuid rääsunud toode võib tekitada nahaärrituse.

Kui keegi soovib väga toodet just näonahal proovida, tuleks poodi kaasa võtta spaatlid. Ühe spaatliga tuleks eemaldada huulepulga pealmine kiht. Seejärel võib puhta kihi kanda teisele spaatlile ning alles sealt huultele.

Huuleläigeid soovitab Rasmann rangelt mitte suule kanda, sest tuubis on bakteritel eriti hea vohada.

«Tester-ripsmetušši kasutamine on minu arvates lihtsalt ebahügieeniline. Mingit ohtlikku haigust ega viirust sealt võimalik saada ei ole,» nentis kosmeetik, kelle sõnul on erandiks vaid juhtum, kui ripsmetušši kasutab inimene, kel on mädane silmapõletik. Üldjuhul ei tohi aga säärased haiged ka ise silmameiki kasutada.

«Eelistage toote testimiseks kohti, kus teid juhendab professionaal ja testertooteid kautatakse õigesti,» lisas Rasmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles