Millal tuleks end hepatiidi vastu vaktsineerida?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljakotirändurid.
Seljakotirändurid. Foto: SCANPIX

Kuigi hepatiite on mitme tähe jagu, saab end vaktsineerida vaid A- ja B-hepatiidi vastu. Samas aitab B-hepatiidi vastane vaktsineerimine ära hoida D-hepatiiti.

«Kui lähete, seljakott seljas, reisima ega saa igal pool käsi pesta ja söömine on väliolukorras, on A-hepatiidi vastu vaktsineerimine mõistlik,» arvas Lääne-Tallinna nakkuskliiniku arst Kristi Ott. Kui aga reis viib viietärnihotelli, kus ootab ees kaetud laud, siis pole see nii oluline. Ta soovitas lõunamaades reisides meeles pidada, et juua tohib ja hambaidki tasuks pesta vaid pudeliveega. Arsti praktikas oli juhtum, kus inimene sai A-hepatiidi hotellis serveeritud granaat­õunamahlast, mida oli lahjendatud kraaniveega.

Doktor Oti sõnul võib sama soovitada B-hepatiidi puhul. «Arvestage riskidega. Näiteks pooltel puhkudel on B-hepatiit saadud sugulisel teel,» sõnas arst. Ott soovitab kindlasti enne reisi käia nõustamisel reisimeditsiini spetsialisti juures ning antud soovitusi hoolega järgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles