Autojuhte ohustab vasaku näopoole nahavähk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuhte ohustab nahavähk
Autojuhte ohustab nahavähk Foto: SCANPIX

USA nahateadlaste sõnul ohustab nahavähk autojuhte, eriti aga kaugsõiduautojuhte.

St. Louisi haiglas 1050 vähipatsiendi uuring näitas, et autojuhtidel esineb nahavähki eelkõige  vasakul näopoolel, kirjutab Live Science.

Uurijate sõnul on see tingitud sellest, et vasak näopool on autoakna poole ning sagedamini päikese käes.

«See uuring näitas rooli taga olemise ja nahavähi seost. Kumulatiivne efekt tekib siis, kui aastaid üks ja sama asi toimub ehk autos sõites on vasak näopool pidevalt päikese käes,» selgitas dermatoloog Scott Fosko.

Päikeset lähtuvad kahesugused ultraviolettkiired – UVA  ja UVB. Pikema lainepikkusega UVA-kiirgus tungib sügavamale dermisesse ning läbistab ka riided.

UVB-kiirgus on päikese ultraviolettkiirguse B spekter. Erinevalt UVA-kiirgusest ei tungi UVB-kiirgus dermiseni ega läbista ka klaasi, vaid neeldub epidermises.

Autoklaas kaitseb UVB-kiirguse, kuid mitte UVA-kiirguse eest.

Uuring näitas, et 54 näonahavähi juhtudest on näo vasakul poolel. Näo- ja kaelanaha vähki esines meestel vasakul näopoolel 56 protsendil juhtudest ning naistel 52 protsendil juhtudest. Mõlemas grupis kokku oli vasakul näopoolel  melanoome 74 protsendil juhtudest.

Fosko soovitas pikka aega päikese käes viibijatel kasutada UVA- ja UVB-kiirte tõkkeks vastavaid päikesekreeme. Need aitavad lisaks põletusele ära hoida ka naha enneaegset vananemist.  Ka saab kasutada UV-filtriga klaase ning rõivad aitavad nahka kaitsta.

«Paljud elukutselised autojuhid on juba päikese ohtlikkusest aru saanud ning kaitsevad end vastavate kaitseprillide, kinnaste, mütside või muu sarnasega. Lisaks kasutavad nad õige faktoriga päikesekreeme. Need asjad hoiavad kokku nii raha kui ka aega, mis haiguse tekkimisel kuluks arstidele ja ravile,» lisas dermatoloog.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles