Terviseministrid: Euroopa tulevik peab olema tubakavaba

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

WHO Euroopa regiooni ministrite konverentsil Türkmenistanis käsitleti ühe olulise teemana visiooni tubakavabast Euroopast.

Sotsiaalminister Taavi Rõivas rõhutas oma sõnavõtus, et suitsetamine ei pea olema norm. «Sel sügisel läksid Eestis esimesse klassi lapsed, kes on kasvanud üles teadmisega, et avalikes kohtades ei suitsetata,» lausus sotsiaalminister. «Mida vähem puutuvad lapsed kokku suitsetavate täiskasvanutega, seda suurem on tõenäosus, et lapsed ei hakka ise suitsu proovimagi. Vanematena peame tagama, et meie lapsed saaksid kasvada tervislikus keskkonnas.»

Rõivas nentis, et tubakavaba Euroopa poole liikudes tuleb kindlasti takistada ka e-sigareti ja teiste suitsuvabade toodete pealetungi. «Üleminek sigaretilt e-sigaretile on teadaolevate terviseriskide vahetamine tundmatute vastu,» ütles minister. «E-suits ning suitsuvabad tooted ei tohi saada noortele suitsetamise proovimise innustajaks,» toonitas Rõivas.

Konverents keskendus võimaluste otsimisele mittenakkushaiguste tõkestamisel. Tervislik eluviis ning hästitoimiv tervisesüsteem aitavad vältida südame-veresoonkonna haigusi, diabeeti ja kasvajaid ning vähendada neist tulenevaid kahjusid.

Konverentsil võetakse vastu Ašgabati deklaratsioon, kus esmakordselt seatakse eesmärgiks liikuda tubakavaba Euroopa poole.

Taavi Rõivas esitab detsembris valitsusele Eesti tubakapoliitika ettepanekud rohelise raamatuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles