Terviseamet tuvastas lubamatute proteesimaterjalide kasutamise

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proteesid.
Proteesid. Foto: AFP / Scanpix

Rutiinse järelevalve käigus tuvastas terviseamet, et mõned hambaproteeside tootjad kasutavad proteesimaterjale, mis ei vasta Euroopas kehtivatele nõuetele.


Tegemist on Ukraina tootja Stoma hambaproteesimaterjalidega Protakril-M ja Redont-03 ning plastmasshammastega Estedent-02.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri selgitas, et nimetatud hambaproteesidel puudub Euroopa Liidu nõuetele vastavuse märgistus, mis sisuliselt tähendab seda, et inimene ei saa nende toodete puhul kaasa garantiid ega tootjapoolset vastutust. «Kui proteesidega midagi juhtub, siis kaevata kuskile ei ole, kodanik ise vastutab,» lisas ta.

Otseselt ohtlikud need tooted tema sõnul siiski ei ole. «Samas, kui tootja soovib oma tooteid Euroopa Liidus turustada, siis tuleb tal korda teha ka siin nõutav dokumentatsioon ja saada toodete ohutust tõendav kinnitus,» märkis Saluri.

Terviseamet palus hambaravikabinettidel nende toodete levitamine lõpetada, info on edastatud ka tootjale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles