E-tervise teenuste kasutamine saab hoo sisse

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendi digilugu.
Patsiendi digilugu. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Patsiendid on hakanud järjest enam külastama ja kasutama patsiendiportaali ning arstid ja teised tervishoiuteenuste osutajad edastavad järjest enam andmeid digilukku.

Praeguseks edastab perearstidest digitaalselt andmeid 92 protsenti, samas kui eelmise aasta algul oli see protsent vaid 58, teatab E-tervise sihtasutus.  Perearstide saadetavate dokumentide hulk on aastaga kasvanud üle kolme korra. Detsembri alguse seisuga on digilugu kasutanud 8611 meditsiinitöötajat. Päringuid digilukku tehakse ühes kuus praegu üle 260 000. Näiteks 2011. aastal oli see näitaja 60 000. Digiloos on 1,18 miljoni inimese raviandmed. See arv on tõusnud kahe viimase aastaga üle 20 protsendi. Dokumente lisandub süsteemi mõnel päeval üle 15 000.

Sel aastal on suurenenud uuendatud patsiendiportaali kasutus rohkem kui poole võrra. Senise keskmise 5000 päringu asemel kuus on päringute arv tõusnud 15 000 eelmisel kuul.«See näitab, et inimeste huvi oma tervise vastu on tõusmas. Samuti on väga suur tõenäosus, et ravil käinud inimene leiab oma andmed digiloost,» ütles E-tervise sihtasutuse juht Raul Mill.

Ta lisas, et digilukku saadetakse vaid lõpetatud staatusega ravidokumendid. Seega arsti juurest koju jõudes ei ole mõtet kohe digilugu avada. Vastavalt seadusele peavad lõpetatud dokumendid jõudma digilukku ühe kuni viie päeva jooksul, sõltuvalt dokumendi tüübist. Dokumendi lõpetamine pärast visiiti võtab aga oma aja, sõltuvalt vajadusest oodata täiendavaid ravitulemusi või analüüse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles