Eesti südamejuustu katsetati Moskva ülekaalulistel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamejuust.
Südamejuust. Foto: Peeter Langovits

Eesti teadlaste leiutatud südamejuust langetab ülekaaluga kimpus olevate patsientide organismi veesisaldust ja vererõhku, näitasid Moskvas tehtud katsetused.

Kui seni oli südamejuustu katsetatud Eestis, siis nüüd on juust jõudnud esimeste pilootkatseteni ka piiri taga – Moskva Teaduste Akadeemia toiduinstituudi kliinikus, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

25 katses osalenut, kes olid tugevalt ülekaalus, said iga päev 50 grammi südamejuustu, võrdlusrühma kuulunud 15 patsienti sõid tavalist juustu, milles TENSIA bakterit polnud.

Moskva ülekaalulistel langes katse käigus kehakaal ning organismi veesisaldus, kusjuures TENSIA juustu söönutel langesid nii süstoolne kui diastoolne vererõhk. Mida rohkem TENSIA-baktereid seedetraktis suutis elama jääda, seda olulisem oli diastoolse vererõhu langus.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles