Coca-Cola: meie joogid pole laste jaoks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola joogid.
Coca-Cola joogid. Foto: SCANPIX

Limonaadid on traditsiooniliselt olnud ikka laste jook, kuid üleilmne karastusjoogihiid Coca-Cola levitab teistsugust sõnumit – nende limonaadid pole lastele mõeldud.

Sõnumi taga on tunnistus, et limonaadid sisaldavad suhkrut ja firma lipulaev Coca-Cola ka kofeiini. Mõõdukas koguses ei tee suhkur ega kofeiin täiskasvanule halba, kuid tarvitamisel tuleb olla mõõdukas ning teha toidu- ja joogivalikul mõistlikke otsuseid.

«Kuni 12aastastele me oma jooke ei turunda ja just sellepärast, et neid otsuseid, mida täpselt ja kui palju juua, on väikesel lapsel raske teha,» ütles joogitootja Baltikumi avalike suhete juht Annikky Lamp. «Energiajooke lastele ei soovitata, kõiki teisi meie jooke võivad lapsed tarbida, kuid lõplik otsus jääb siin vanemate teha.»

Et vähendada omapäi ja liigsetes, tervisele kahjulikes kogustes Coca-Colat tarvitavate laste arvu, on joogihiid kogu maailmas järgimas põhimõtet, et nad ei turunda seda otseselt lastele. Eestis on see kaasa toonud selle, et koolides limonaadi ei müüda ega reklaamita ning mujal reklaamides ei näidata lapsi, kes jooksid Coca-Colat ilma vanemateta.

Lamp soovitas vanematel enne limonaadipudeli lapsele ulatamist mõelda, kui palju suhkrut see lapsele annab ja millise osa moodustab see tema päevasest suhkruvajadusest. Selle kohta annab vihje pudeli etiketile trükitud GDA märgistus (teave toidus sisalduvate kalorite, suhkrute, rasvade, küllastunud rasvhapete ja soola päevastest soovitatavatest kogustest – toim).

Kofeiini puhul on arvestamine veidi raskem, kuid lapsevanem võiks arvestada sellega, et klaasis Coca-Colas sisalduv kofeiinikogus moodustab kolmandiku sellest, mis on ühes tassis kohvis.

Toitumisteadlane Mai Maser on öelnud, et igasugused magusad joogid, sealhulgas limonaadid ei peaks olema lastele igapäevaseks tarbimiseks. Päevane lastele soovitatav magusaportsjon näeb ette, et juua võiks 100 milliliitrit ehk pool klaasi karastus- või mahlajooki. Janu kustutamiseks on parim vesi, millele võib lisada marju või puuviljatükke.

Coca-Cola sisu
•    Gaseeritud vesi
•    Suhkur
•    Kofeiin
•    Ortofosforhape (E338)
•    Ammooniumsulfitkaramell (E150d)
•    Salaretsepti kuuluvad looduslikud lõhna- ja maitseained
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles