Soome professor: jaanuar olgu karske kuu

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ühe rohkem inimesi on otsustanud jaanuari kuulutada alkoholivabaks kuuks. Ka paarinädalane paus alkoholist ergutab keha ja vaimu.

Jõulud ja aastavahetus ei tähenda ainult suurenenud toidukoguseid, vaid ka suuremat alkoholi tarbimist, kirjutab Yle.

Ida-Soome ülikooli professor Jussi Kauhanen ütles, et jaanuaris on oluline alkoholi tarvitamisest paus teha, et aju ja keha saaksid puhata. Kokkuvõttes põhjustab alkohol psühholoogilist stressi.

Stress väljendub sageli unetuses, depressioonis, närvilisuses. Kui keha saab puhata, siis need sümptomid kaovad mõne nädalaga.

Kauhaneni sõnul on karskest jaanuarist saanud levinud komme, sest paljud inimesed mõistavad, et nad on üle piiri läinud. Alateadvus aga sunnib tagasi maa peale tulema ja tavapärast argielu elama.

Need, kes on pühade ajal alkoholi kuritarvitanud, vajavad aga kuust pikemat aega, et taastada keha ja vaim.

Soomes on tavapärane, et alkoholi tarbitakse suures koguses ja kiiresti. Samas on joodavad alkoholikogused vähenemas ning Kauhaneni sõnul on alkoholi roll Soomes järjest neutraalsem. Tervis on muutunud olulisemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles