Eurosaadikud ei toeta lihaliimi kasutamist toiduainetes

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihalett.
Lihalett. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi saadikud ei poolda nn lihaliimi - trombiini - kasutamise toidu lisaainena, sigadelt või veistelt saadud ensüümi saab kasutada lihatükkide omavaheliseks sidumiseks, et tekiks üks lihatoode.

Europarlamendi saadikute arvates on sel viisil toodetud lihatooted tarbijaile eksitavad, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku lisada sigade/veiste trombiin heakskiidetud lisaainete nimekirja. Europarlamendi saadikud blokeerisid selle ettepaneku napi enamusega toetades keskkonna-, rahvatervise- ja toiduohutuse komisjoni poolt koostatud resolutsiooni 370 poolthäälega, 262 vastu ja  32 erapooletu häälega. Parlamendi vetoõiguse saamiseks oli vaja minimaalselt 369 poolthäält.

«Euroopa tarbijad peaksid olema kindlad, et nad ostavad tõelist lihalõiku või sinki, mitte lihatükke, mis on omavahel kokku liimitud,» ütles parlamendi keskkonnakomisjoni esimees Jo Leinen.

Teistsugust seisukohta väljendas hispaania saadik Pilar Ayuso, kes väitis, et säärane toiduainete liitmisprotsess on tunnistatud turvaliseks ning on mõnedes riikides juba kasutusel.

Liikmesriikide ametivõimudel on praegu võimalus riigi tasandil otsustada, kas lubada trombiini kasutamist «abiainena» toidus. Euroopa Komisjoni ettepaneku eesmärk oli selgitada, et trombiin on toidu lisaaine, mille kasutamist tuleks reguleerida ELi tasandil. ELi õigusaktide järgi võib toidu lisaaine kasutamist lubada vaid juhul, kui see toob tarbijatele kasu ega eksita neid.

Komisjoni ettepaneku järgi oleks pidanud lihatooted, mille valmistamisel kasutatakse trombiini, olema vastavalt märgistatud ning nende kasutamine restoranides oleks välistatud. Sellele vaatamata leidsid saadikud, et vastavad meetmed ei oleks taganud tarbijate kaitsmist eksitamise eest.

Parlament rõhutas ka bakteriaalse infektsiooni ohtu trombiiniga lihatoodetes, arvestades et lihatükkide kokkusidumise protsess suurendab pinda ning protsess toimub külmtöötlusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles