Avalik pöördumine: laulu- ja tantsupidu olgu alkoholita

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Hulk tervishoiuühendusi ja lastekaitse liit tegid kultuuriministrile, laulu- ja tantsupeo korraldajatele ning kõigile lauljatele, tantsijatele ja publikule ettepaneku pidada Eesti suurim pidu ilma alkoholita. Laulu- ja tantsupeo sihtasutus pole veel otsust langetanud.

Tervisehoiuga seotud ühendused tegid sama ettepaneku ka aastatel 2009. ja 2011, kuid siis olid korraldajate sõnul lepingud alkoholitootjatest sponsoritega juba sõlmitud.

«Kordame nüüd, järgmise üldlaulu- ja tantsupeo aasta hakul uuesti oma ettepanekut ja loodame, et seekord ei ole takistusi alkoholi peolt eemal hoidmisel ja lastele turvalise alkoholivaba keskkonna tagamisel,» vahendas terviseedendaja Andrus Lipand ühenduste ühispöördumist.

«Olukorras, kus oleme alkoholi tarbimiselt mitte ainult Euroopas vaid juba kogu maailmas esirinnas, kus Eesti märk on võrdsustatud alkoholi kaubamärgiga, ei tohi jätta astumata radikaalseid samme, et ohjeldada  alkoholi kahjustavat mõju noortele. Teaduslikud uuringud kinnitavad, et alkoholi tarvitamine üritustel, kus viibivad alaealised, suurendab oluliselt laste ja noorte alkoholi tarvitamist,» seisis pöördumises.

Avaldusele on alla kirjutanud arstide liit, lastekaitse liit, karskusliit AVE, tervisedenduse ühing, perearstide selts, psühhiaatrite selts, vähi- ja kopsuliit ning neli MTÜ-d: hingeabi assotsiatsioon Usaldus, tubakavaba Eesti, tubaka ja alkoholi tarvitamise kahjude vähendamise koda ja Salutare.

«Eesti on riigina alla kirjutanud Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa alkoholihartale, millega oleme kinnitanud, et kõigil lastel ja noorukitel on õigus kasvada üles alkoholivabas keskkonnas. Meie laste kaaslaseks laulu- ja tantsupeol ei tohi olla alkohol,» leidsid ühendused.

Ettepanekut kaalutakse

Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse kommunikatsioonijuhi Sten Weidebaumi sõnul ei ole veel otsustatud, kas suvel toimuval laulu- ja tantsupeol müüakse lahjat alkoholi. «2009. aastal otsustasime õlut müüa vaid piiratud alal, selles mõttes on meil kindel seisukoht, et propageerime tervislikke eluviise,» ütles Weidebaum.

Ta lisas, et noortepidudel puudub mõistagi igasugune alkohol, kuid suurte peo puhul ta kahtleb, kas selline luban-keelan meetod ikka toimib. «Samas me ei välista, et 2014. aasta pidu tuleb alkoholivaba,» nentis ta.

Weidebaumi sõnul rõõmustaks neid koostöö tervishoiuühendustega. «Ehk on jõudu neil kohapeale tulla selgitustööd tegema,» märkis ta. «Esmane sõnum on aga, et laulu- ja tantsupidu on Eesti rahva suur ja ühine rõõmupidu, me ei tahaks, et pidu saaks võitlustandriks.»

Ta märkis, et laulu- ja tantsupeol müüb vaid A. Le Coq õlut ja siidrit. «Selge on see, et koostöö suurtoetajaga võib piirduda ka ainult mahla ja vee müügiga.»

Weidebaum toonitas, et 2011. aastal toimunud noorte laulu- ja tantsupeol alkoholi ei müüdud ja seda ei kavatseta teha ka edaspidi.

Tervishoiuühenduste pöördumist arutatakse lähitulevikus laulu- ja tantsupeo sihtasutuse nõukogus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles