Mitu tundi päevas tohib kõrvaklappe kasutada?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga vali muusika kõrvaklappides võib kahjustada kuulaja kuulmekilet.
Liiga vali muusika kõrvaklappides võib kahjustada kuulaja kuulmekilet. Foto: Mihkel Maripuu

Qvalitase arstikeskuse kõrva-nina-kurguarst Marina Tšerkassova selgitas, kuidas kuulata muusikat nii, et see kuulmisele liiga ei teeks.

Mitu tundi päevas võiks maksimaalselt muusikat kuulata?

Vaiksema helitugevuse puhul võiks arvestada, et üle kolme tunni päevas ei ole seda siiski soovitatav teha. Väga tugeva heli puhul (95–103 dB) tuleks nädalas piirduda nelja tunniga ning kõrvaklappidest võib muusikat kuulata kuni 1,5 tundi päevas, ja seda juhul, kui helitugevus on maksimaalselt 60–70 protsenti võimalikust.

Kuidas kõrvaklappidest muusika kuulamine kõrvu kahjustab?

Kuna klappide puhul on heliallikas kuulmisorganile väga lähedal, siis tugeva ja pideva sisekõrvale koormuse tõttu võib tekkida närvikiudude müeliini kahjustamine ehk inimese kuulmistase langeb. Lisaks tekitab pikaajaline kõrvaklappidest muusika kuulamine vererõhu tõusu ja peavalu.

Kas kõrvale on ohutumad väiksed või suured kõrvaklapid?

Suured kõrvapealsed klapid on ohutumad, kuna need ei lase keskkonnast tulevat müra läbi ja seetõttu kuuleb ka vaiksemat muusikat hästi. Lisaks ei suurenda kõrvapealsed klapid helirõhu taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles