Kuidas vältida mandariini süües kõhugrippi?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid on sageli jõululaual.
Mandariinid on sageli jõululaual. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti epidemioloogid on täheldanud, et koos mandariinidega jõuab Eestisse ka noroviirus ehk talvine kõhugripp. Terviseekspert Tagli Pitsi annab nõu, kuidas süüa mandariine ja mitte haigestuda viirusesse.

«Mida teha mandariinidega enne söömist, et mitte haigeks nendest viirustest jääda. Kas siis mandariinid kannavad viiruseid?» küsib inimene Tervise Arengu Instituudi (TAI) portaalis toitumine.ee.

«Mandariinid tuleks kindlasti enne koorimist hoolikalt sooja veega (võib-olla isegi seebiga) pesta ja kuivatada. Kui süüa koorimata mandariine, siis võivad haigusi tekitavad bakterid kanduda koortelt näppudega ka mandariini sisule ning sealt omakorda suhu ja tekitadagi haigusi,» selgitas terviseekspert Tagli Pitsi.

Haigusetekitajad võivad mandariinidele sattuda nii korjamise ja transportimise käigus kui ka poes, kus inimesed neid katsuvad ja neile peale köhivad-aevastavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles