Miks võõraste mobiilivestluste kuulmine meid häirib?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
rääkimine mobiiliga
rääkimine mobiiliga Foto: Oliver Matkur

Paljusid inimesi häirivad väga avalikes kohtades mobiiliga lobisejad. USA uurijad leidsid lõpuks vastuse küsimusele, miks võõraste mobiilivestluste kuulmine nii ebameeldiv on.

Nimelt nõuab kahe inimese vahelisest vestlusest vaid poole kuulamine rohkem tähelepanu ja meil on raske oma mõtteid sellelt eemale saada, vahendab Reuters Cornelli ülikooli teadlaste avastust.

«Poole vestluse puhul on meil raskem oma tähelepanu eemale tõmmata kui dialoogi korral,» selgitas Lauren Emberson, kes on üks uuringu läbiviijaist.

«Poolikud vestlused tõmbavad tõepoolest rohkem tähelepanu ja me ei saa neid eirata, mis võib seletada seda, miks need inimesi ärritavad,» lisas ta.

Embersoni sõnul püüame me poolikuid vestlusi kuuldes neid mõtestada ja ennustada, mida kõneleja järgmiseks ütleb.

«Poolikut vestlust kuuldes saad sa vähem infot ega suuda nii hästi vestluse kulgu ennustada. See nõuab rohkem tähelepanu,» selgitas ta.

Embersoni väited põhinevad uuringul, milles osales 41 inimest, kes pidid tegema keskendumist nõudvaid harjutusi, samas kui taustal räägiti mobiiliga. Selgus, et vaid poolt vestlust kuulnud osalejad tegid rohkem vigu kui mõlema kõneleja juttu kuulnud.

Siit võib järeldada, et võõraste vestluste pealtkuulmine mõjutab tähelepanu, mida me oma argitoimingutele pöörame. «Tulemused näitavad, et kõrvalistuja telefonivestlus võib vähendada autojuhi keskendumisvõimet,» ütles Emberson.

ÜRO andmeil on maailmas 4,6 miljardit mobiiltelefonide kasutajat, mis tähendab, et võõraid vestlusi kuuleb valdavas osas avalikest kohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles